Как да постъпя, когато наистина нямам сили за игри с хлапето

Няколко идеи от известната психоложка Людмила Переновка

28 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Много въпроси изникват пред родителите и ги заварват неподготвени за условията на изолация и принудителна карантина.
На някои от тях отговаря известната психоложка Людмила Переновка в рамките на проекта Family3Като например: как да постъпя, когато наистина нямам сили за игри? Или, ако ревността между децата се изостри?

Людмила Переновка:
Ако нямате ресурс да играете, значи времето и силите ви някак се изпаряват, изтичат от някъде. Вашият живот е така уреден, че именно за игра с детето съвсем нямате сили.
Аз бих започнала като начало с ревизия на това, което правите през останалото време: няма ли нещо, което не е задължително и, което може и да не правите. Така ще ви се отвори възможност и за игри с детето.
Естествено, възрастният не се забавлява особено, ако се налага да търкаля колички по пода или нищо подобно.
Но настолните игри са увлекателни и за големи, и за малки. Пробвайте.
Може да го направите в момент, когато сте претоварени и искате да си отдъхнете. 
Измислете някаква други активност: например смешен танц, или да имитирате актьор от клип и за го заснемете на видео. Това ще е от полза и за вас, и ще ви разсее.

Потушете деликатно ревността

Отношенията между малкото и по-голямото дете по време на карантина може да се изострят силно. Особено ревността към по- малкото.
Рецептата е същата.
Преразгледайте привилегиите на всеки. Това, че детето е по-голямо не означава, че е длъжно винаги да отстъпва и, че нищо хубаво не му се полага първо на него.
Общувайте с голямото дете като с ваш партньор, като със съзнателен човек, поддържате го и го поощрявайте. Говорете му колко много ви помага с по-малкото и колко държите и цените тази помощ. Дори да е нещо незначително – помогнал е торбите от пазара, да натоварите количката в асансьора ...
Единственото, което компенсира детето, че влиза ролята на „голям“, е благодарността на родителите си и признанието им за по-особения му статут. Напрежението спада, ако по-голямото дете не е непрекъснато отговорно и виновно за всичко.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа