Как да потушим детския бунт

Във възрастта от 2 до 6 години има четири кризи, които налагат умен подход

15 Март 2022 г.
Как да потушим детския бунт

Снимка: Guliver / Getty

Желанието на детето да провери колко силен е авторитетът на родителите, изправя майките и татковците пред предизвикателства.
Важно е да преминете през периода на кризите, да помогнете на детето да се научи да защитава своите интереси, като същевременно зачита интересите на другите.
Понякога ви се струва, че детето, с което преди винаги сте успявали да се договорите, умишлено се противопоставя на всичко и съзнателно иска да ви ядоса.
Опитите да потиснете „детският бунт” с наказания и забрани, само забавят важните фази от развитието на личността, през които всяко хлапе преминава, обяснява детският психолог Олга Мяус и дава практични съвети как да се справим.

Криза на 2 години: то вече говори
Детето за първи път заявява желанията си на около две години, веднага щом започне да говори разбираемо. Ако преди, когато ги е изразявало с плач, това е събуждало във вас желание веднага да отгатнете и да задоволите нуждите му, сега не сте готови да изпълните всичките му изисквания със същия трепет. Вие го молите да си прибере играчките, а то категорично отговаря: „Не“.

Как да реагирате
Това е чудесна ситуация, за да обясните на детето, което все още не знае как да води диалог, какво да каже в тази ситуация. Вместо да го упреквате, се усмихнете с думите: „Знам, че наистина искаше да кажеш: „Да, мамо, ще поиграя малко и ще почистя“.
Включете го в този процес под формата на игра. „Нека сложим мечката на дивана и тя да гледа как бързо правим всичко." От време на време, чрез „съветите“ на мечето или друга любима играчка, можете да кажете как е най-добре задачата да бъде свършена. Детето ви е само на две години и е важно да му помогнете да се съсредоточи върху това, което възрастните искат от него.

Снимка: Guliver / Getty

Какво се крие зад детския каприз
Детето започва да чувства, че не винаги е едно цяло с майка си и се опитва да осъзнае своята независимост с помощта на първото „не“, обяснява детският психолог Олга Мяус.
„Това не винаги е удобен процес за него, така че е важно да покажете, че то може да има право на мнение, но вие сте там и все още контролирате неговата безопасност."

Освен това вашето малко дете може да е забелязало, че ако послушно събира играчки, вие го оставяте на мира и се втурвате да готвите вечеря. Достатъчно е обаче да прояви упоритост, и успява да привлече вниманието ви. Така понякога то съобщава, че му липсва комуникация и му е скучно.

Криза на 4 години: то е грубо
Повечето деца вече говорят добре и, ако по някакъв начин не са съгласни с нас, все по-често чуваме обидни думи. Освен това не е толкова лесно вече да го убедите да направи това, което вие искате.

Как да действате
На път от детската градина ви моли за сладолед. Вие твърдо отстоявате позицията си: „Само след вечеря“. И тогава, гледайки ви в очите, вашият ангел заявява: „Мамо, ти си глупачка. Мразя те!"
В такива ситуации се чувствате объркани. Обзема ви ярост и негодувание. Как така най-близкото и мило същество изрича толкова болезнени думи. Спокойно!
Вашето дете, разбира се, не е искало да ви обиди, то самото не осъзнава силата на тези думи. Най-вероятно ги е чувало от връстниците си и в случая това е неговият начин да облекчи натрупаното напрежение и огорчение.

"Често говорим за кризата на двугодишните и не обръщаме достатъчно внимание на по-трудния етап – кризата на четири години“, казва психологът Хенри Пол, автор на книгата „When kids are mad, not bad“.
На тази възраст децата се стремят към самостоятелност с още по-голяма сила, но в същото време усещат ограничените си възможности. Дори и да сте много наранени от думите, хвърлени в разгара на спор, никога не отговаряйте на детето с обида.

Какво се крие зад детския каприз

След връщане от детската градина хлапето се чувства уморено и може да бъде особено раздразнително и капризно. То може да се е изморило от липса на движение. В този случай трябва незабавно да отидете на кратка разходка или да се забавлявате с него у дома. 
Може да иска да остане само за известно време – оставете го.
Дори след като каже груби думи, то най-вероятно ще се върне при вас, сякаш нищо не се е случило.
Седнете с него, прегърнете го на дивана, четете книга или играйте любимата му игра.
И след това напомнете за случилото се и кажете колко болезнено за вас е да чуете такива думи от него.
Прочетете или измислете истории, които илюстрират учтиво и грубо поведение. Детето на тази възраст е особено възприемчиво към приказките: то ги разбира, сравнява ги с реалния живот и так проумява по-добре собственото си поведение.

Криза на 5 години: то носи отговорност
Децата продължават да се учат как да се справят с негативните емоции, раздразнението и гнева, но са достатъчно големи вече, за да разберат последствията от своето поведение.

Как да се реагирате 

Молите детето да изключи телевизора, а то хвърля дистанционното и излиза от стаята като затръшва вратата.
Често в такива ситуации се опитваме да игнорираме случилото се, вярвайки, че вече сме постигнали това, което сме искали - откъснали сме детето от гледането на анимационни филми“, казва Хенри Пол. Не може обаче човек да остане безразличен към проявата на агресия.
На тази възраст то вече е в състояние да осъзнае, че неговата грубост и невъздържаност са обидни за другите и ще трябва да понесе отговорност.
Важно е да настоявате със спокоен глас детето да се върне и да изключи телевизора само. Това му дава важното усещане, че вие ​​контролирате.
Вашето спокойствие и увереност от своя страна ще му помогнат да се успокои. Обяснете му, че сте много разстроени от случилото се: никой от вашето семейство няма право да прави това - и затова ще бъдете принудени да го лишите от гледане на анимационни филмчета за определен период (нека е един, максимум два дни).

Какво се крие зад прищявката

Не е лесно за възрастните да се справят със себе си, когато яростта ги задушава, а за децата е особено трудно. Ако детето проявява агресия: хвърля предмети на пода, посяга към възрастен или друго дете, това означава само, че то не може да се справи с емоциите по друг начин. „Важно е да говорим с децата за чувствата им и да намираме думи, с които да ги опишем“, казва Олга Мяус.
„Детето трябва да разбере, че е важно проблемите да се обсъждат и да се решават, без да обиждат никого. Това поведение ще се пренесе и в по-зряла възраст”, обяснява психоложката

Снимка: Guliver / Getty

Криза на 6 години: упорито дете в предучилищна възраст
Приготвили сте вечеря и питате детето: „Готов ли си да ми помогнеш да подредя масата?“ Това винаги е било любимото му задължение, но сега, едва вдигайки поглед от отговаря: „Не знам дали съм готов“.

Как да реагирате
До шестгодишна възраст децата вече не са толкова прями. Те се опитват да имитират възрастните и реагират иронично.
Ако искате детето да изпълни молбата ви, която не му харесва, не трябва да го провокирате, като задавате въпроси:  Ще го направиш ли?“, смята Олга Мяус.
Опитайте се учтиво, но ясно да го помолите да изпълни задачата. Когато задавате въпрос, 6-годишното често го приема като покана за дискусия.

Какво се крие зад прищявката
Децата са силно повлияни от приятелите си, а злобните им коментари са първите опити да се шегуват и да изглеждат остроумни. Тези експерименти, честно казано, не винаги са успешни и често са копирани от видеоигрите.
И дори да контролирате стриктно времето и дейностите на детето пред компютъра, не можете да се противопоставите ефективно на специфичната субкултура в предучилищна възраст, която включва груби шеги. И независимо дали ви харесва или не, това също е етап на израстване.

Ако не искаме да превърнем детето в аутсайдер, не можем да му забраним да общува с връстниците си по обичайния начин в тяхната среда“, казва Хенри Пол. - Важно е обаче то да разбира добре: подобни шеги са неприемливи в обществото на възрастните. Децата на тази възраст добре осъзнават тази разлика и са доста способни бързо да променят стила на общуване. Не забравяйте да го насърчавате за неговата учтивост.
За него е много по-лесно и по-приятно да показва добри обноски и добри обноски, ако от време на време му напомняте колко е добро, че не забравя за вълшебните думи „благодаря” и „моля”.

Мона Василева

Образование

Кризата на 7-годишните

Да поговорим

Кризата на 3-годишните: покажете им решение

Да поговорим

9 въпроса, които всеки родител трябва да задава по време на криза

Заедно

Мадлен Алгафари: Кризата е стимул за израстване

Още от Да поговорим

Важно е да се научите да овладявате емоциите си.

Снимка: Shutterstock

Шамарът е вина на родителя, а не на детето

С правилната комбинация от разнообразни елементи можете да създадете множество стилни и функционални тоалети за всеки повод.

Снимка: modivo.bg

Изкуството на стила – как да създадем незабравима визия?

Момиченце прави първи самостоятелни стъпки. Снимка: Getty

 

Любопитството на бебето расте всеки ден, то вече ходи

Жена гледа отегчено по време на секс. Снимка: Getty

Той със сигурност ви изневерява: още 10 странни сигнала

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Защо бебето плаче

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е да се научите да овладявате емоциите си.

Снимка: Shutterstock

Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Кодартс лицей за музика и танц – Ротердам, Нидерландия си сътрудничат за втора година.

Снимка: НМУ "Л.Пипков"

Събитието е подходящо за деца над 3-годишна възраст.

Снимка: Kaufland България

Гуен Стефани и Блейк Шелтън

Снимка: Getty images

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което се храни с апетит. Снимка: Getty

Здраве

Ако бебето е с атопичен дерматит, изследвайте нивата на имуноглобулин Е

Плесени и акари са най-чести причинители на алергии, обяснява д-р Мустаков

Момиченце прави първи самостоятелни стъпки. Снимка: Getty

 

Здраве

Любопитството на бебето расте всеки ден, то вече ходи

Как да стимулирате сетивата му от 10 месеца до навършване на първата година (част 4)

Жена гледа отегчено по време на секс. Снимка: Getty

Да поговорим

Той със сигурност ви изневерява: още 10 странни сигнала

Не разчитайте на очевидните признаци, проверете дали в живота му не се е появила друга (част 2)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо бебето плаче

Вижте какво се опитва да ви каже вашето мъниче по този начин

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Здраве

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Ракът се дължи на генна мутация, но не знаем дали алкохолът, слънцето, стресът в офиса могат да я отключат, обяснява д-р Перчева

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

Здраве

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Какви нови умения придобива в следващите 2 месеца и как да стимулирате сетивата му (част 3)

Мъж и жена се целуват зад щорите. Снимка: Getty

 

Да поговорим

10 неочевидни признаци, че той ви изневерява

Проверете своя партньор (част 1)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Заедно

Който обича