Как да преодолеем развода - 5 работещи правила от психолози

Помагат по-лесно да преминем през емоционалното сътресение

15 септември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Разводът е сред най-болезнените житейски събития и много хора не съумяват да се избавят дълго време от тежестта на депресията, която го съпътства. Психолози дават 5 съвета за справяне с болезненото емоционално състояние.

1. При тази психологическа травма е присъщо да се фокусираме на някои отделни преживявания и спомени и да страним от всичко, което се случва извън тях. Първият съвет е свързан с промяна на този сценарий – погледнете цялата картина, и опитайте да се абстрахирате от неприятните епизоди – така ще можете да видите много други аспекти, за които можете да сте благодарни.

2. Никога не се притеснявайте да се обърнете към професионална помощ, ако след развода за дълго изпитвате психологическа болка – в подобни периоди хората често смятат живота си за пропаднал и безнадежден, а себе си – за незначителни и безпомощни.

3. Опитвайте се с всички сили да упражнявате мозъка си така, че да изпълните тялото си с енергия – промените в настроението, депресивните мисли, съмненията, самотата, раздразнителността – всичко това ви прави уязвими и застрашени от проблеми със здравето. Упражненията за мозъка и тялото помагат да се сдобиете с енергия и да укрепите имунитета.

4. Краят на важната житейска връзка е чудесен повод да преразгледате и преоцените всичките си приятелства и отношения, да размислите как да живеете занапред, да утвърдите нови познанства, да се срещате повече с хора, които са ви симпатични, да възобновите отношения с приятели, които не сте виждали отдавна.

5. Не забравяйте изтърканото, но вярно правило – че черното се сменя с бяло. Времето наистина лекува, затова просто изчакайте да мине време, за да стихне емоционалната буря и да започнете да откривате радост и хубави чувства отново, да търсите неща, които ви интересуват и вълнуват.

Марина Атанасова по материали на medikforum.ru

 

Коментари
Последни видеа