Как да разберете, че пред вас е интелигентен човек, а не комплексар с високо самомнение

Всички умни хора се отличават по тези 10 признака

09 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Смятате ли се за по-умни от останалите? Бъдете честни – всеки иска да е по-умен от другите и, разбира се, това им се получава на някои, но изникват още въпроси – как да разберем, че човекът пред нас е по-умен, такъв, от когото има какво да научим?!

Има начин да определим дали някой е умен или не. Ето няколко признака за интелигентност:

1. Те не говорят толкова, колкото вършат по простата причина че знаят – ако само слушат другите, стават по-умни.

2. Знаят много - не само нещата, в които са специалисти. Тяхната надареност се изразява в заинтересоваността им - опитват се да разберат повече за другите и онова, с което събеседниците им се занимават.

3. Жонглират ловко с работа и лични интереси и никога не се уморяват да поддържат този баланс. Когато лавират между различните дейности, всичко им се получава на 100% по всички фронтове, дори да го правят едновременно.

4. Непрекъснато се интересуват от актуална информация. Може би невинаги, но често преглеждат какво се случва в социалните мрежи и популярните сайтове, за да са в час с всички новини, тенденции и настроения.

5. Усмихнати са винаги, дори да имат проблеми. Умните хора няма как да се объркат в каквото и да е, защото мозъците им анализират бързо и винаги са крачка напред, така че не могат да бъдат изненадани, че нещо лошо може да се случи.

6. Знаят, че са най-умните в стаята, но не губят време да го доказват. Вместо да се изтъкват, правят всичко възможно всички в стаята да се чувстват на ниво.

7. Ако са лидери, ще направят всичко, за да могат хората, с които работят, да се чувстват разбирани, умни, общителни. Те знаят, че споделянето на идеи е синергия и искат да се уверят, че техните служители са по-умни от тях.

8. Имат скрити навици, които никога не показват наяве, докато не им се наложи. Те не се нуждаят да доказват възможностите си или това, че са по-добри от останалите.

9. Те никога няма да изтъкнат своето образование, независимо дали е скъпо и престижно, и няма да го узнаете, докато не отворите тяхното CV.

10. Никога и при никакви обстоятелства те няма да ви направят на глупаци, дори ако им е лесно да го сторят. Те са научили, че правейки някого на глупак, самият ти изглеждащ глупаво.

Такива са умните хора – ако искате да сте сред тях, не забравяйте мисълта на брадясалия будист с изтъркани дънки Стив Джобс: „Всичко, което виждаме наоколо, е създадено от хора, които не са по-умни от нас. Ние сме в състояние да променяме нещата, да им влияем и да създаваме нови неща.”

lifehack.org, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа