Kак да се фокусирате върху наистина важните неща

Има ли лесен начин, който да ви помогне да не се разсейвате

27 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Повечето хора не могат да си спомнят последния път, когато наистина са имали възможността да се съсредоточат върху една единствена задача, без да се разсейват с нещо друго и да си губят времето. Винаги има нещо, което изисква нашето внимание – телефонът, известията, имейлите, съобщенията, хората в офиса и т. н. Колкото по-често ни се случва да се отдаваме на излишно разсейване, толкова по-големи са вредите за нас в дългосрочен план. Ако бъде оставено без надзор, разсейването може да унищожи напълно способността да се концентрираме. Как тогава да си върнем фокуса върху наистина важните неща и да забравим за всичко останало? Ето няколко начина:

Идентифицирайте вашите приоритети

За да елиминирате от ежедневието си всички излишните неща, които ви разсейват, първо трябва да определите вашите приоритети. Когато сте наясно с нещата, които са важни за вас, вие автоматично ще разпознавате онези, които не са от особено голямо значение.

Започнете деня си по правилния начин

Изградете си сутрешни ритуали, които да ви помогнат да структурирате деня си и да отделите нещата, които искате да постигнете, от останалите. Сутрешните ритуали ще ви помагат не само да започнете деня си по правилния начин, но ще ви дават и възможността да го завършите с позитивизъм и удовлетворение.

Управлявайте времето си

От ключово значение е да разграничите важните и спешните задачи от всички останали. За целта може да използвате т.нар „Матрица на Айзенхауер“ за управление на времето. Популяризирана от 34-тия президент на САЩ и главнокомандващ съюзническите войски по време на Втората световна война Дуайт Айзенхауер, тази матрица разделя нещата според два фактора - „Спешност“ и „Важност“. На този принцип всичко, което правим, може да бъде класифицирано в една от четири категории.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа