Как да се правим с ревността на по-голямото дете

И да не се чувстваме виновни

29 януари 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Ревността към малкото братче или сестра е доста срещано и нормално явление. Аз например бях по-голямата сестра и не ми се е случвало.

Възможно е, защото със сестра ми разликата ни е десет години и аз си бях вече голяма. Но как да помогнете на дете, което изпитва ревност към братчето или сестричката?

Още докато сте бременна, може да говорите с по-голямото дете. Постарайте се да представите бременността така, че тя е много важно и хубаво събитие в живота на семейството.

А когато се роди малкото, най-важното е по-голямото да не се почувства изоставено. Особено в момента, когато мама отива в родилния дом и го "оставя" само, а след това се появява с бебе, което изцяло е обзело вниманието ѝ. 

Психолозите твърдят, че най-важното е да дадете на детето да разбере, че за всеки има място в семейството и да се стараете да отделяте еднакво време и на двете (или повече) деца. Най-добрият начин е да накарате голямото да има задължения, свързани с грижата за малкото - например да носи памперсите и мокрите кърпички.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа