Как да станете баща-отличник

Прости стъпки към отговорното родителство

22 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Чудим се защо мъжете не се „раждат“ бащи“, защо не се включват активно в отглеждането и грижите за детето, защо съвсем плахо и неуверено влизат в неговия живот.
Тази неувереност може да е свързана с поведението на половинката. Прекалено старателната майка, къта детето под крилото си, сякаш се плаши да го остави на друг. И поведението на „орлицата“ плаши и държи на страни таткото. Често това се случва с първото дете.
Какво може да направи мъжът, обобщават консултанти на NEN .

Проявявайте инициатива

Възможно е да сте от тези, които не разбират от намеци. Чакате точни наставления или молба какво да направите. Младите майки обаче често сами не знаят как правилно да отправят молба. Има  и случаи, в които въобще не разбират какво се случва. Така че, действайте! Въобще не питайте трябва ли да подадете това или онова, да изведете бебето с количката, да останете насаме с него.
Дайте възможност на майката да си вземе душ, да излезе за час, просто да се разходи или да остане сама, без бебето.
Това е моментът да се включите активно в живота на детето си.

Упражнявайте се

Не мислете, че жената, която е родила дете, някак изведнъж, с магическа пръчка узнава какво е нужно, за да е добра майка. Тя се учи. И вие също трябва да се захванете с това и просто да го направите.
Не пропускайте възможността да смените памперса, да пробвате да полюлеете бебето и да го успокоите, когато има колики.

Снимка: Guliver / iStock
Колкото по-често се включвате и участвате, толкова повече ще умеете.

Не са нужни само мускули

Включвайте се не само в дейности, които искат повече физическа сила. Прието е, да се мисли, че татко е човек, който може да вдигне и натовари количката, да премести креватчето или в студената нощ да тича до аптеката. Но с това не се изчерпват задълженията му.
Понякога именно той е човекът, който успява да успокои бебето, което плаче неутешимо след ваксинация. Той може да внесе респект или  да успокои майката, която не успява да се справи с кърменето.
Накратко – нужен е във всичко и може да окаже голяма психологическа подкрепа на майката.

Бъдете партньор, а не помощник

Ще станете герой в очите на съседи и непознати, ако в събота излезете с количката сам, без половинката си, за да разходите бебето в парка. За споделеното родителство това не е достатъчно. Защото да си родител често е уморителна, постоянна, неблагодарна работа. И тя цялата обикновено се стоварва върху жената.

Снимка: Guliver / iStock

Бъдете татко през цялата седмица не само през уикенда

Вие ходите на работа, тя седи вкъщи с бебето. Разбираемо е, че вечер нямате сили, уморен сте и предпочитате да се отпуснете на дивана. Знаете ли в какво е проблемът? Тя също няма сили. Така че бащинството, както и майчинството, е занимание в режим 24/7.

Уважавайте своето дете

Слушайте го, когато то иска да ви каже нещо (дори, ако още не умее много да говори!). Не го игнорирайте.
Позволявайте му да показва своята любов и привързаност. Не се оставяйте на негативните чувства, не командвайте, нито заплашвайте. Дръжте се с детето като с възрастен човек. Не влизайте в ролята на „плашило“, което от време на време повишава тон и размахва пръст, за да всее респект или да защити изтощената майка.

Грижете се за майката на своето дете

Оценявайте всичко, което вашата жена прави за детето и за вашето семейство. Не подценявайте нейния труд и не мислете, че в отпуската по майчинство тя по цял ден лежи и си почива. Дори, ако тя цял ден седи на леглото, с плачещото бебе в ръце, това въобще не е почивка. Повярвайте. И не значи, че тя не прави нищо.

Участвайте във важните неща

Изказвайте своето мнение за всичко, което засяга живота на детето – от посрещането на първите гости след раждането, до избора на детска градина. Важно е.
Трябва да знаете какъв номер обувки носи, каква супа обича – това ще е от полза за вас по-нататък  в живота.

Останете баща и след развода 

Случва се така, че понякога бракът се разпада. Разделяте се с жената, но не се развеждане с децата си. Вашите отношения с тях не приключват. Точно обратното.

Като баща имате права

Вие може да ползвате отпуска по бащинство (платена – непосредствено след раждането на бебето), неплатена, както и да ползвате болнични, за гледането му.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа