Как да управляваме интелигентно емоциите си

4 ценни съвета, които ще ви помогнат да се справите в различни моменти

03 август 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Всеки човек има емоции. Важното е да ги използва по здравословен начин, така че да работят не срещу него, а за него. Ако успявате да контролирате емоциите си и да ги поддържате в равновесие, ще бъдете по-продуктивни, креативни и щастливи, защото няма да допуснете чувствата да определят действията ви. Така ще градите здрави отношения, като давате най-доброто от себе си. Освен това ще превърнете емоциите в нещо конструктивно, благодарение на което ще постигате по-лесно целите си. Нуждаете се единствено от решителност и търпение. Тук ще откриете ценни съвети как да се справяте с емоциите си интелигентно и ефективно.

1. Разберете, че няма лоши емоции

Винаги има причина за емоциите. Ето защо е грешка да ги класифицираме като добри или лоши. Връзката им със заобикалящия свят е неизбежна – така например страхът е отговор на някаква заплаха и ако не го изпитвате, бързо ще изпаднете в лекомислено и дори животозастрашаващо поведение. Гневът също е защитна реакция, която ви подготвя за евентуално нападение. Следователно няма лоши емоции, а просто трябва да умеете да ги разпознавате – всяка от тях ви сигнализира, че има нещо, на което трябва да обърнете специално внимание.

2. Позволете си да изживявате емоциите

Традиционното възпитание на практика не ни учи как да управляваме емоциите си. Така например са ни втълпявали, че плачът и страхът са срамни, че няма да разрешат проблемите ни и затова трябва да ги потискаме. Но трябва да знаете, че емоциите не възникват спонтанно, нито изчезват от само себе си. Ако крием или игнорираме чувствата си, по-късно те неминуемо ще напомнят за себе си - може би в най-неподходящия момент и по най-неподходящия начин. Ето защо първо трябва да приемете, че всичките ви емоции са валидни и имат право да съществуват и да бъдат изразени. Тогава ще ви бъде значително по-лесно да се справяте с тях. Ако обаче ги пренебрегнете, в душата ви може да настъпи объркване и хаос.

3. Наблюдавайте

Най-добрият начин да контролирате емоциите си е не само да ги приемате, но и да ги разбирате. Интелигентният подход към тях изисква грижливо наблюдение. Даниъл Голман, известният теоретик на емоционалната интелигентност, казва, че „вниманието регулира емоциите“. Тоест субективното преживяване автоматично се променя и нюансира, ако се фокусирате върху това, което изпитвате. За да вникнете в емоциите си, може да си зададете следните въпроси: „Какво чувствам?“ и „Как се чувствам?“ Накрая се опитайте да опишете всяка емоция възможно най-точно и да я назовете. Гняв ли изпитвате, или по-скоро разочарование? Тъжни ли сте, или по-скоро изморени? Колкото по-прецизно определите чувството, толкова по-лесно ще ви бъде да го разберете.

4. Анализирайте мислите си

Обратно на онова, което мнозина смятат, много от мислите възникват механично. Те са интерпретации на реалността, които понякога имат солидна основа, а друг път не. Освен това в някои случаи мислите са резултат от разсъждения, докато в други не. Така мислите се явяват филтър на действителността, а не самата действителност. Те пораждат определени усещания, когато се случват определени неща. И е напълно възможно да допуснете грешка. Например мислите ви казват, че дадена ситуация е застрашителна или неприятна, обаче може да ви кажат и че същата ситуация ви предоставя уникален шанс. Но само ако се осмелите да подложите на съмнение идеите си и не се оставите да ви увлекат. Интелигентното справяне с емоциите изисква да сте бдителни и осъзнати, да се вслушвате внимателно във вътрешния си глас. Отначало тази практика ще ви създава известни трудности, но във всеки случай си заслужава усилията!

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа