Как да възпитате наистина добро дете (Част 1)

10 съвета от испанския педиатър Карлос Гонсалес, които ще ви помогнат да го научите на любов и уважение

02 май 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Обичайте и уважавайте децата, защото детството не трае дълго и не трябва да се губи. Избягвайте твърде щедрите награди и прекалените наказания, тъй като са напълно безполезни.

За малките е много по-важно да ги уважавате, да им обяснявате с доброта как да се държат, а те рано или късно ще се научат да го правят. Това съветва испанският педиатър Карлос Гонсалес в бестселъра си „Родители и деца заедно“.

Ето и още 10 полезни съвета от него, които ще ви помогнат да възпитате едно наистина добро дете.

Снимка: Shutterstock

1. Децата растат бързо. Наслаждавайте се на детството им и не се притеснявайте от малките проблеми

Родителите винаги трябва да имат предвид, че това, което днес изглежда непреодолим проблем, утре може да се превърне в нещо забавно, което да споделят с приятелите си или за което да си спомнят с носталгия.

„Бъдете сигурни, че скоро бебето ви ще спре да плаче по цяла нощ, ще се научи да ходи до тоалетната, ще спре да ви моли да го носите на ръце. Децата растат, а с тях растете и вие. Детството е мимолетно. Не позволявайте да ви превземе манията да правите постоянно забележки или да коригирате едно или друго, а просто спрете и се насладете на своето дете – такова, каквото е в този момент“, съветва педиатърът.

2. Родителите имат естествена власт над децата си, но трябва да я упражняват с уважение и доброта

Малките са много щастливи и са сигурни, че техните родители са най-силните и най-умните. Затова им вярват за всичко.

Във всеки един момент родителят трябва да говори с детето си с нужното уважение, дори то да е пеленаче. Той трябва да му даде необходимата информация или инструкции, но без омраза или крясъци.

Ако трябва да кажете на едно дете „Внимавай, може да се скъса“, направете го с нежен тон и усмивка, нищо повече. То ще запомни и възприеме вашия уважителен и премерен тон, след което ще го практикува и в своя живот.

„Ако придобием навика да питаме, да молим, да благодарим и да се усмихваме, на практика ще научим децата си на правилния начин на поведение в обществото“.

3. Не губете авторитета си за маловажни неща

„Властта е като парите: тя служи за получаване на много неща, но колкото повече губите, толкова по-малко остава. Много родители пилеят авторитета си по въпроси, които нямат значение – „Не си бъркай в носа“, „Сeди изправен“, „Изяж си салатата“ и т.н.“

Понякога това е поредица от заповеди и забрани, които стават фон на живота на детето.

Как би различило то в тази лавина от заповеди по-важните като „Направи си домашното“ или „Не си играй със запалката?“, ако е свикнало да му се крещи постоянно: „Не!“.

Така ще настъпи момент, когато детето просто няма да ги регистрира вече, и дори да му крещите с цяло гърло, ако пресича неправилно, а се задава кола, то няма да реагира.

Снимка: Shutterstock

4. Децата делят на „правилно“ и „грешно“. Не се сърдете, а с любов им обяснявайте кое е правилното поведение, защото така те се учат

Съветът е да реагирате спокойно на поредното погрешно поведение и да обясните с уважение и любов за сетен път как да го направи, без да се ядосвате.

Ще се успокоите като просто си повтаряте, че все някога детето ще се научи и никой не е продължил да хвърля храната на земята, след като порасне. Още едно успокоение – на 5 години дори няма да си спомняте, че някога детето е хвърляло храна на земята, защото не е искало да опита от полезните моркови например.

Спомнете си също така точка 1 – детството е мимолетен момент. И вместо да крещите, излезте от стаята, поемете си дълбоко въздух и се върнете едва, след като сте се успокоили.

5. Учете се от рекламодатели и политици

Да, точно от тях. Рекламодателите не се изразяват насилствено, нито обещават наказание или награди. Но с много търпение, деликатна упоритост и постоянно повтаряне, те успяват да направят така, че повечето хора да им се подчинят.

Друг пример е дипломацията на политиците. Когато големите сили трябва да се справят с малки държави, те често отстъпват по второстепенни въпроси и настояват за важните, за да може малката държава да се чувства удовлетворена и да запази достойнството си.

Щом суперсилите го правят, вие също можете. Само се съсредоточете върху важните въпроси, а оставете малките да отминат покрай вас.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа