Как изглежда перфектната детска стая

Тя е не само място за спане и учене, а и нещо много специално

24 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Най-добрата детска стая трябва да бъде специално място, в която малчуганът ще прекара голяма част от своето детство. И няма никакво значение дали е малка или голяма, важно е да бъде подредена по най-правилния начин, за да задоволи неговите потребности, мечти и очаквания.

Пространство и функционалност

Това е първото важно нещо, с което трябва да се съобразите, когато проектирате детската стая. От съществено значение е да поставите и подредите всичко по начин, който да обособи три основни зони: зона за спане, зона за игри и зона за учене и творчество. Те трябва да са ясно разпознаваеми и отличаващи се една от друга. По-възможност и обособени, което може да стане и в по-малко пространство. Най-лесно е да ги разграничите чрез цветове.

Ако стаята дава възможност, отделете зоните с етажерки или ниски мебели. Може да добавите и кът за релакс, ако разполагате с достатъчно пространство. Чудесен кът за почивка е индианската палатка с меки възглавнички. Идеята на това място е да даде възможност на децата да се скрият и останат сами в своята стая.

Най-доброто място за леглото е в най-тихата част на стаята и задължително защитено от едната страна със стена. Това предпазва детето от кошмарите през нощта, твърдят експерти.

Бюрото трябва да е близо до прозорец и да има достъп до естествена светлина, за да не напряга детето очите си, докато учи и пише домашни.

Цветът на стените също е от значение. Той не трябва да влияе на съня, концентрацията и поведението. Поради тази причина е добре да избягвате силни цветове като червено или оранжево, а да предпочитате пастелни нюанси като розово или зелено.

Как да спестите място

Изберете легло с вградени чекмеджета. Те наистина побират много и ще ви отворят доста пространство. При две деца печелите пространство, ако се спрете на двуетажно легло или на такова, при което долното се прибира под горното. Но във втория случай трябва всяка вечер да издърпвате и оправяте леглото, което губи време и енергия. Много функционални решения са комбинациите от по-високо легло и бюро, при които бюрото се прибира под леглото.

Добре е да съобразите височината на шкафовете и рафтовете с книги и играчки с възрастта на детето, за да може то максимално лесно да ги достига. Това развива неговата самостоятелност.

И смело използвайте различни стикери за стените, които заедно с детето да налепите и така да създадете оригинален свят, който да превърне стаята му в нещо наистина специално и уникално.

По материали от Mamma sto bene

Коментари
Последни видеа