Как ще се развиват женските професии

И защо цифровизацията е важна част от процеса

25 юли 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Цифровата икономика дава нови възможности за жените в редица области. Но на кои сфери си заслужава да обърнем особено внимание? По принцип жените заработват около една трета по-малко от мъжете, но с всяка година тази разлика намалява. Кои професионални сфери в условията на цифровизацията могат да помогнат на жените да бъдат по-успешни? Ето няколко примера:

Виртуална психология
Последните изследвания, проведени от професора на психологическите научи Джийн Туендж в Калифорнийския университет, просто шокират: в 50% от случаите у съвременните подрастващи се забелязва депресивно разстройство, а нивото на информационно натоварване е нараснало няколко пъти през последните години. Професорът прави редица паралели, които доказват пряката връзка между психичното състояние на съвременните хора и развитието на технологиите, електронните устройства и в частност – смартфоните.
Във връзка с това днес редица организации, които оказват психологична помощ, се развиват в нова посока – виртуалната психология, която изучава взаимодействието на субектите във виртуалния свят и зависимостта им от обектите в киберпространството.

Програмиране и IT-технологии
Въпреки че съвсем доскоро програмирането се смяташе повече за мъжка професия (а и днес 92% от професионалистите в сферата са от силния пол), очаква се жените сериозно да влязат в сектора. В частност, във Facebook вече 17% от специалистите са представители на нежния пол. Освен това програмирането позволява да се работи от разстояние, което прави професията още по-привлекателна за жените.

Образование
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е провела изследване, съгласно което професията на педагога се явява на практика все още женска: около 70% от учителите в света са от нежния пол. А при това в условията на цифровизация образователната дейност преживява промени – без цифрово образование е невъзможно да съществува цифрова икономика. За подготовката на кадри, нужни на съвременните икономически реалии, са необходими преподаватели, които владеят методики на обучение с цел да подготвят с „цифрови“ компетенции бъдещите специалисти. С други думи, за жена педагог и с амбиции е добра идея да се преквалифицира именно в тази област.

Иновативно коафьорство
Повечето фризьори в света са жени. При това с най-голяма популярност се ползват тези специалисти, които в своята дейност използват цифрови технологии. Например все повече салони предоставят онлайн консултации на фризьори-стилисти.

Дизайн
Жените дизайнери действително създават удивителни вещи с помощта на 3D-технологията. Например, една от най-влиятелните жени във въпросния отрасъл - Батшеба Гросман, е първата дама дизайнер, която изучава възможностите на металния 3D-печат в ювелирното дело и създава уникални продукти. Така че и в тази сфера цифровизацията е бъдещето й, а тези, които владеят съвременните технологии, ще имат най-голям успех.

Счетоводство
Пазарът на счетоводни услуги предлага вече цифрови програми за отчети, но те не предполагат работа без компетентен специалист, който контролира въвеждането на количествените данни. Счетоводната професия вече преживява трансформация в „оператор на счетоводни услуги“, и на жените им е необходимо да повишат квалификацията си, за да получат компетенции за ползването на подобни платформи.

Електронна търговия
Анкета установила, че при думите „цифрова икономика“, на респондентите първо им идва на ум електронна търговия. Този факт се обяснява с това, е това е на практика първото направление, възникнало в ерата на цифровата икономика. По статистика, през 2017 година повече от половината магазини на китайски платформи са собственост на жени, а обемът на трансакциите им съставял 46% от всички трансакции на световния пазар на електронната търговия. Във връзка с това, притежателките на реални магазини е крайно време да ги клонират и във виртуалното пространство.

Това далеч не е изчерпателен списък на всички професии, които ще са много желани (и женски) в бъдещето, макар и претърпели различни трансформации. Но тенденцията е ясна – необходими ще са такива специалисти, които могат да станат част от този процес на промяна.

Текст: woman.rambler.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа