Какво да правим, ако детето ревне в самолета

Хитри стратегии за справяне с неприятната ситуация по време на път

22 юни 2022 г.

Снимка: Getty

„Предстои ни дълъг полет, а детето ни е на година и половина. Вече съм ужасно нервна, защото знам, че ще ревне по пътя. Знаете как реагират пътниците на деца, които са шумни или палави в самолетите. Те ги мразят. Честно казано и мен ме дразнят, но никога не се намесвам. Ако обаче непознати направят забележка на детето ми, как да реагирам," пита разтревожена майка.
Ето съветите на психолога Елена Петрова.

Пътуването със самолет е сериозен стрес, 

за дете на година и половина.
Още на летището се появяват много дразнители, които му се струват плашещи: много хора, рев на турбините на самолетите.
По време на полет при излитане и кацане налягането се променя и ушите глъхнат. Това причинява физически дискомфорт не само на децате, но и на възрастните.
На тази възраст мъникът се впечатлява лесно, импулсивно е и изразявя бурно емоциите си. Няма нужда да се притеснявате от прояви като плач и капризи. Така той показва своето безпокойство, страх, дискомфорт.
Често родителите не могат да го успокоят  и сами започват да се изнервят. Това състояние се предава на детето, което допълнително влошава ситуацията.
Не забравяйте, че детето интуитивно усеща психическото състояние на мама или татко. Затова всички трябва да се успокоят и да насочат вниманието си към нещо интересно.

Снимка: Getty

Как да направим пътуването по-удобно
Без подходяща подготовка за полета пътуването може да стане непоносимо и за родителите, и за околните, заради постоянното мрънкане на детето.

Ето няколко прости съвета, които ще ви помогнат

1. Когато се подготвят за полет, родителите трябва предварително да обяснят на хлапето как ще протече пътуването му. Играйте на летище, „летете със самолет“ - имитирайте полета с любимата му играчка. Препоръчително е да вземете това самолетче, с което вече сте играли, и по време на полета. Тогава детето ще приеме пътуването по-лесно и няма да е така тревожно.

2. За да улесните и облекчите физическия дискомфорт по време на излитане и кацане на самолет, трябва да му обясните. „Знаеш ли, когато самолетът лети нагоре, може да ти се „запушат“ уши. Нека покажем на котето (мечка, кукла) как ще излетим... Тук двигателят на самолета започва да работи (имитираме работата на двигателя заедно с бебето - бръмчим, ръмжим, пухкаме). Тук самолетът излита от земята (бръмчим, усилваме звуците). Изкачваме се все по-нагоре, по-високо, ушите на котенцето са запушени, хайде да го успокоим да не се страхува ... Ще му дадем бонбон. Кажи на котето, че това неприятно усещане ще премине сега.“

3. Подходяща игра за път е „На какво ти прилича този облак“. Поканете детето си да погледне през прозореца към облаците и да помисли на какво животно приличат. Предложете да го нарисувате на хартия, покажете какви звуци издава това животно. Измислете заедно история за него.

4. На път трябва да вземете игрите, които детето обича. Има един трик: старите изгачки изглеждат като нови, ако ги скриете за 4-5 месеца и ги извадите отново, когато то ги е забравило. Детето ще бъде наистина възхитено, когато ги разпознае. И ако тази играчка се появи на борда на самолета, можете да отвлечете вниманието на бебето от негативните емоции за известно време.

5. Ако детето ви обича да рисува, вземете книжки за оцветяване и пастели.

6. При всяко пътуване детето „излиза“ от обичайната зона на комфорт и най-вече зависи от родителите колко спокойно ще бъде то. Особено, ако това е първото му пътуване.
 

Мона Василева

Коментари
Последни видеа