Какво ще ви послужи най-добре в живота

10 точки, които са наистина определящи за всеки човек

30 Май 2023 г.
Какво ще ви послужи най-добре в живота

Жена върви напред. Снимка: Shutterstock

„Какво ще ми послужи най-добре в живота?“ Този въпрос бил зададен на потребителите на американския сайт за допитвания Quora. И макар че се очертават много на брой смислени отговори, сред тях определено се отличава този на Дерек Старк.

Дерек обобщава накратко, в 10 точки, личните умения, чертите от характера и условията, които са наистина определящи за развоя на живота на всеки човек. Те са над всички дипломи от университетите, над произхода на семейството, над финансовия статут или особеностите на здравето.

Това са универсалните истини, валидни и за мъжете, и за жените, във всички общества. Всеки млад човек трябва да ги знае. Всеки възрастен ще ги потвърди. А именно, в живота добре ще ви послужат:

1. Връзки

Хората са социални същества, припомня Дерек. Нуждаем се от подкрепа. От любов. Имаме нужда от някой, който да ни изслушва. Освен това се нуждаем от хора, които да ни помагат да разгърнем своя потенциал. Ако се опитваме да се справяме с живота абсолютно сами, негативните последствя в крайна сметка са неизбежни.

2. Търпение

Мнозина прекарват години например без партньор, самотни. Това не е идеална ситуация и тези хора стават все по-нетърпеливи, докато седмиците и месеците минават. Но не бива да се отчайват, защото ще намерят някой, който да харесват и вътрешно и външно. Просто се иска търпение. Същото се отнася и за по-добрата работа, децата и т.н. - за всички житейски цели.

3. Самочувствие

Много може да се каже за хората, които истински вярват, че са способни да изпълнят дадена задача. В спортовете самоувереността прави разликата между активния спортист и този, който седи на резервната скамейка. В живота вярата в себе си създава разликата между мъжа, който има приятелка или получава повишение и този, който ги изпуска.

4. Дисциплина

Самодисциплината има пряка връзка с успеха в живота на всяка личност. Това е доказано и от експеримент в Станфордския университет в САЩ. Хората, които успяват да преодолеят желанията си за краткосрочни ползи, за да получат дългосрочни, са тези, които успяват да избегнат привличането на алкохола и наркотиците, алчността и други.

5. Умение да пишете

Може да не се смятате за добър писател, но простичкият акт да можете да изказвате мислите си писмено е изключително мощен. Между другото, най-великолепните писатели в света започват като недобри автори. Умението да се пише се гради с труд и много упражнения. Умението да се говори, също. Това са две способности, които са от помощ на човека, щом ги овладее, завинаги. Ако пък някой смята, че ги е овладял, той трябва непрескъснато да ги усъвършенства.

6. Чувство за хумор

Всъщност животът е забавен и смешен! Каквото и да се опитваме да сторим, то става по-лесно като се смеем на себе си. Да не се взимаме твърде на сериозно е силно умение, което ни е потребно, особено в епохата на социалните мрежи.

7. Смелост

Без нея много от големите лидери, за които знаем, и вдъхновяващите личности, които познаваме, не биха били това, което са.

8. Благодарност

Множество проучвания доказват позитивната сила на изказването на благодарност ежедневно. Ако можем да определим няколко хора, преживявания или неща, които осмислят живота ни и заради които си заслужава да живеем, щастието ни се увеличава, а вероятността от тревожност и депресият спадат значително.

9. Сънят

В продължение на години човек жертва от съня си, поради различни причини - за да учи, за да живее вълнуващо, за да чете, да гледа телевизия. Винаги има начини да компенсираме, за да тушираме умората, но на някакъв етап тя винаги ни настига, за да отнеме това, което сме отнели на тялото си като почивка, спокойствие и сън. Затова е важно вместо да отдаваме важност на всичко останало, да живеем според собствената си уникална нужа от часове сън.

10. Умението да балансирате и да не прекалявате

Ако нещо ни харесва, независимо дали то е сайт, социална мрежа, книги, филми, спорт или работа, това е чудесно. Но никога не бива да прекаляваме с него. Ключът сред водещите неща е умереността.

Мениджър Нюз

Още от Да поговорим

Прегръдката и едно от най-силните успокояващи средства.

Снимка: Shutterstock

15 полезни фрази и действия за успокояване на тревожно дете

Двама влюбени. Снимка: Getty

Обичам ли го още: 3 въпроса ще ви помогнат да разберете

Има значение как точно държите ръцете си и то говори за отношенията.

Снимка: Shutterstock

Начинът, по който държи ръката ви, издава какво наистина изпитва към вас

Новият епизод от видеопоредицата е посветен на първите думи на бебето.

Снимка: Kaufland

Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Симптоми на дехидратация при деца

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Прегръдката и едно от най-силните успокояващи средства.

Снимка: Shutterstock

Има значение как точно държите ръцете си и то говори за отношенията.

Снимка: Shutterstock

Двама влюбени. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Двама влюбени. Снимка: Getty

Новият епизод от видеопоредицата е посветен на първите думи на бебето.

Снимка: Kaufland

Да поговорим

Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за двигателното развитие на детето

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Симптоми на дехидратация при деца

Малките се обезводняват много бързо в топлото време, затова е важно да знаете как да разпознаете това състояние

Илюстрация: Getty

Да поговорим

8 фрази, които рушат доверието на детето във вас

Когато от устата на родителите се изплъзват думи, които нараняват

Лиъм Хемсуърт. Снимка: Instagram

Заедно

Лиъм Хемсуърт е на почивка в Гърция с приятелката си

Звездата от „Игрите на глада“ се среща с модела Габриела Брукс от 2019 г.