Караме се със съпруга ми заради името на детето

Как да избегнем ненужните спорове, когато бебето е на път, съветва психолог

18 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty
 

„Съпругът ми и аз не успяваме да постигнем съгласие за името на второто ни дете. Споровете са разгорещени, а сега съм в 36-та седмица от бременността и това вълнение ми идва в повече и ми е противопоказано.
Как мога да обясня на съпруга си, че абсолютно не харесвам неговите предложения“
, пита разтревожена бъдеща майка.

Ето съвета на психолога Светлана Иевева.

Раждането на дете е важно събитие в живота. И понеже значението му е толкова голямо, общото ниво на тревожност в семейството се повишава. В такава напрегната обстановка изборът на име за бъдещото дете не е много лесен – особено, когато двамата родители са на различно мнение.
Във вашия случай има и много положителни моменти, които бих искала да отбележа.

Съпругът ви участва в избора и предлага различни варианти. Това предполага, че той емоционално е въвлечен в ситуацията, че приема появата на бебето сериозно и отговорно. По този начин, изразявайки загрижеността, той участва във важно и за двама ви събитие. Може би не трябва да му се сърдите твърде много?
По-добре е да си спомните в кои моменти все пак сте успели да стигнете до общо решение. Вашият добър опит от миналото може да ви подскаже какво да правите сега.
Ако нищо друго не е помогнало, опитайте още няколко опции.

Снимка: Guliver / Getty

- Първо: говорете с аз-съобщения. Спокойно обяснете на съпруга си защо е важно да дадете на бебето си това конкретно име, което вие предлагате. „Аз смятам, че ...“
Опитайте да изслушате внимателно неговите доводи и вникнете в неговите аргументи.

- Вариант втори: Предложете му да отложите разговора на тази болезнена тема, докато бебето се роди. Дори само защото изборът на име провокира кавги. Ако спрете да се връщате към тази тема всеки ден, може би сте постигнали малък успех.

- Друг вариант е да се опитате да постигнете компромис, като направите списък с имена, които и двамата харесвате. И да избирате опция от този списък.

- Последният вариант е доста краен и може да прибегнете до него, само ако сте пробвали всичко и въобще не сте постигнали споразумение. Помолете съпруга да свика семеен съвет, за да обсъдите всички заедно този въпрос.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа