Кога бебето започва да се усмихва

Защо смехът е толкова важен признак на развитието

13 декември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

 

Усмивката може да направи всичко: обезоръжава, очарова, вдъхновява, разсмива ... Именно този мълчалив отговор често се оказва по-красноречив от всякакви думи.
Затова ли с толкова нетърпение очакваме първата усмивка на бебето и сме толкова щастливи от това?

Първа радост

За всичко си има причини. Усмивката не се появява внезапно. Предхожда се от доста дълъг период на развитие на бебето в утробата на майката и продължава и след раждането му.
Ендокринните процеси в човешкото тяло са тясно свързани с психичните: всяка емоция има свой хормон – радост, изненада, страх. Чрез плацентата хормоните на майката проникват до бебето и то изпитва същите емоции като бременната, обяснява психоложката Мария Аралова.
Бъдещото бебе има един вид памет, която съхранява информация за всичко, което се случва. То помни добро и лошо. Така че ако искате то да е щастливо, се смейте и се поглезете. Бебето усеща вашето настроение.

Три седмици след раждането то започва особено внимателно да се вглежда в мама и да приковава погледа в нея.
По това време се опитайте да се усмихвате възможно най-често, говорете и изричайте нежни думи, пейте песни.
И до края на първия месец – началото на втория, определено ще видите усмивката му.
Усмивката не е толкова лесно действие за малко човече, което едва навлиза в живота. Защото, за да се появи на лицето му, са ангажирани цели 17 лицеви мускула!

Най-често бебето се забавлява, когато му правим гримаси, при игрите на криеница и на „ку-ку“.
Усмивка се появява на лицето му в отговор на усмихнато човешко лице.
Между другото, може да пробвате и с рисунка. Можете да нарисувате забавни смеещи се лица върху лист хартия и да ги покажете на бебето си.
Наблюдавайте реакциите му.


Снимка: Guliver / Getty

От усмивката до смеха

Когато майката и бебето общуват активно, то добива и желание да бъде харесано и да се усмихва. Това е първият му социален опит.
Малко по-късно усмивката му ще бъде придружена от преливащи гърлени звуци - опити за смях.
Когато установите, че бебето започва да ви забелязва (когато се приближите, то замръзва за миг и се усмихва), се опитайте да оцветите общуването с положителни емоции: смейте се, говорете нежно, изразявайте любовта си с докосване, погалване, масаж. Резултатът от такова общуване ще бъде още по-широка усмивка на лицето му или заразителен смях.

Когато бебето навърши три месеца, ще забележите как поведението му се променя: усмивката не слиза от лицето му, то е щастливо, смее се, маха с ръце и рита с крачета. 
Оживлението му показва нормалното психическо развитие.

Обикновено до края на шестия месец бебето започва да прави опити да разбере емоциите на възрастните, особено на майка си. Разглеждайки и докосвайки я, слушайки гласа ѝ, то научава техниките на изследване, които след това ще му трябват, за да общува със света.
На тази възраст е добре да му четете забавни стихотворения, да го оставите да слуша приятна музика, да го гъделичкате с пухкави помпончета.
За да развиете способността на бебето да се смее, се опитайте да му показвате всичко смешно, което по един или друг начин се появява в живота ви.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа