Кучето може да избави детето от страхове

Хлапетата са психически по-уравновесени в семейства с домашен любимец

02 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

„Ефект от присъствието на куче“ - има такъв терапевтичен термин. Наричат ги още четирикраките лечители.
Опашатите четириноги са не само забавно присъствие в дома, пухкав приятел, с който може да си играеш, и искаш-не искаш ще се налага да разхождаш, но има и още много ползи от него за здравето на децата.
Това доказа проучване на Медицинския център „Басет“ в Ню Йорк. Темата му е: „Кучетата и детското здраве: профилактика на хроничните заболявания“

Снимка: Instagram

Учените наблюдавали 643 деца на възраст 6-7 години в продължение на една година. Като те следели не само за физическото, но и психическото им здраве.
Така стигнали до заключение, че в дома на тези деца, където имало куче, нивото на стрес и тревожност било много по-ниско в сравнение с тези, които нямали домашен любимец.

Учените още не са открили пряка връзка между отглеждането на куче в дома и степента на тревожност на малчуганите.


„За много от тези деца първата дума, която казват, е „куче“, обяснява педиатърката Ен Гадомски, научен сътрудник в центъра, която от 30 години работи с деца.

Преди време Марк Зукърбърг разказа във фейсбук, че първата думичка на едногодишната му дъщеричка Макс не била „мама“ или „татко“, а „куче“. Основателят на фейсбук сподели, че детето много обича косматият Бийст и дълго си играе и се забавлява с него.

Когато детето си играе с кучето, нивото на кортизола – хормона на стреса, при него се понижава. Възможно е това да се случва за сметка на отделянето на повече окситоцин – известен още като „хормон на щастието“, допускат учените.

Снимка: Instagram

Още една полза от присъствието на кучето в дома - то пази детето от затлъстяване. Това тепърва ще се проучва.

„Направихме анализ на всички изследвания, които се отнасят за влиянието на домашните любимци върху здравето на човек. И стигнахме до заключение, че присъствието на куче се отразява благоприятно на психичното здраве“ , твърди Гадомски.

Източник: deti.mail.ru

 

 

Коментари
Последни видеа