Кукла, кола, мече: любимите играчки издават таланта

Игрите показват света, който хлапето може да контролира

17 октомври 2022 г.

Снимка: Getty

Любимата играчка на детето му напомня за любов и безопасност, твърди известният педиатър Доналд Уиникът. Проучване по тази тема потвърди идеята: децата, които предпочитат една конкретна играчка, имат по-силна връзка с родителите си. А любимата им играчка е източник на комфорт и безопасност.

Какво „разказва“ за характера на детето неговата любима играчка,
обяснява психологът Татяна Павлова.

Кукла
Ако едно момиче храни куклата с лъжичка, поставя я на гърнето, разхожда я в количка по улицата, това не означава, че се готви в бъдеще да стане многодетна майка. Преди години наистина се смяташе, че любовта на момиченцето към куклите идва от заложените майчински инстинкт.
В съвременната психология се появи друга версия: играчка, която прилича на човек, помага на детето да се научи да общува.

Снимка: Getty

Възможността да играе на „мама и татко“ , да говори от името на куклата-бебе е важна за изразяване на тревогите на детето, неговите чувства и любов, грижа, благодарност.
Има чувства, които за него е трудно да изрази по друг начин, освен чрез игра. А куклата е приятел, с когото то може да говори, да споделя тревогите и радостите - негово собствено отражение. Любимата играчка помага на детето да се предпази от негативни преживявания и да облекчи емоционалния стрес.

И не мислете, че само момичетата обичат да играят с кукли. За момчето играта на „семейство“ също е полезна: то може да влезе в ролята на грижовен и отговорен татко, разхождайки в камионче или в количка куклата или плюшеното мече.

Бъдещи професии: творчески, във всички професии, където има място за себеизразяване, философстване, предаване на знания - писател, художник, учител.

Плюшени играчки
Те са предпочитаният избор на общителни деца. Тези хлапета са любимци на бабите в градинката, на учителите в детска градина или дори на случайните минувачи, които са станали свидетели на поредното представление на малкия всезнайко.
Те рецитират стихотворения пред публика и се чувстват комфортно във всяка компания.
Децата, които не се разделят с мека играчка, са надарени с доброта и любов към животните. Хранят всички живи същества в двора, разхождат котето в бебешка количка и непрекъснато молят майка си да вземе още едно коте, кученце или папагал.
Плюшено мече (заек или катерица - няма значение) става истински приятел за тях. То може да говори с него, да обсъжда някои събития, да го храни и да го слага да спи. А мекото кожухче на играчката има и успокояващ ефект.

Бъдещи професии: журналист, социален работник, екскурзовод, лекар, ветеринарен лекар.

Снимка: Getty

Коли, влакове, танкове
Те са за „мъжката територия“. Любими играчки на малките момчета. Изборът показва импулсивност и излишък от енергия, които не могат да бъдат изразходвани в спокойни игри.
Момчето е готово да играе с колите часове наред. 
Защо детето играе само с такива играчки? Има много версии: най-очевидната е, че подражава на татко и иска да порасне възможно най-скоро.
Така става неговата мъжка идентификация и осъзнаване на мъжките качества.

Търкаляйки колички на пода, детето си представя себе си като пътешественик, завоевател на нови територии. Подчиняването на пространството също е мъжко желание, заложено от природата.

С превозните средства децата играят по различни начини: някои събират модели на автомобили, други разглобяват колата на части още час след покупката, трети организират ралита или пък катастрофи, чупейки играчката.
Детето измисля сценарии за игри, с които решава интуитивно свой вътрешен проблем. Например - бута две коли все едно са катастрофирали, за да се отърве от страха. То разглобява играчките на съставни части, за да разбере как са направени - това правят децата със способности за точни науки.

Бъдещи професии: механик, електротехник, мениджър.

Конструктор
Дете, което от малко има страст към редене на лего, констуктор или пъзели, притежава рядко качество - постоянство и търпение. И за часове на упорита работа то развива още няколко полезни умения - например учи се да се концентрира, да мисли логично, да запомня сложни многопосочни решения. В училище негови любими предмети често са математиката, физиката и информатиката.

Бъдещи професии: инженер, математик, програмист, архитект, строител.

Войничета
Хлапето подрежда цели роти войници, разработва стратегии за битка, обмисля на план за атака - това е хоби за момчета, които могат да постигнат големи висоти в бъдеще. Те имат заложби на лидери, аналитичен ум, издръжливост и способност да мислят нестандартно. По правило такива деца „допълват“ игрите с теоретични знания и четат много.

Бъдещи професии: бизнесмен, физик, военен, политик.

Снимка: Getty

Играчки от подръчни материали
Много деца обичат играчки, които могат да се използват за създаване на нещо или в хода на играта ги променят и преработват. Например, боядисват къщичката за куклата или изработват украса за стаята ѝ.
Ситуацията, когато едно дете превръща дивана в параход, столовете във вагони, оборудва се с колиба от маса и възглавници, свидетелства за богато въображение. Такива игри измислят креативни деца, които никога не скучаят и стаята им никога не е в идеален ред. Не им се сърдерете за безпорядъка.
Благодарение на буйното им въображение всички предмети в апартамента стават многофункционални: кувертюрата от леглото на родителите е покрив за замъка, чадърът е приказен фар, мънистата на майката са вълшебни цветя.

Бъдещи професии: артист, спортист, пиар.

Фигурки на животни
Ако имате редици от тиранозаври, птеродактили и други динозаври на рафтовете, значи у вас живее млад натуралист. Събирането на колекция от праисторически животни му се струва по-вълнуващо от играта с колички.
От гледна точка на развитието на личността това е полезно хоби: развива ерудиция, мислене и памет.

Бъдещи професии: учител, биолог, химик, лекар.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.