Любов НЕ е от пръв поглед

Защо майчиният инстинкт не се „включва“ веднага след раждането

13 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Любовта на майката към бебето много често не „се ражда“ заедно с него. Тя обаче дори не може да сподели  и да го обсъди с някого. Страшно е, че вместо подкрепа от близките,  често среща неразбиране и дори осъждане.
Околните са убедени, че всяка жена има „майчин инстинкт“, а ако не и така, значи нищо с нея не е наред. Често тя страда, а дори съпругът ѝ я гледа с пълно разочарование и заявява: "Това не може да е майка!"

Но самият факт за съществуването на майчиния инстинкт е голяма заблуда.
Всяка жена реагира различно на бебето, след като роди:

апатия, безразличие, следродилна депресия

и дори посттравматично стресово разстройство.
Ако всяка имаше майчински инстинкт, това нямаше да е факт.
Ситуацията при бащата може да е абсолютно същата.
Напълно нормално е любовта към детето да не се появи веднага.
Когато се потопите в родителството, чувствата към бебето, към партньора и самите нас се променят - така трябва да бъде!
Редакторите на Chip Journal молят читателите да споделят своите истории за това как се ражда любовта, убедени, че всеки път е много различно.

Няма правилен или грешен ход

Чувствата могат да ви залеят веднага, или могат да се появят постепенно, с течение на времето. През различните периоди след раждането те могат да избледнеят и да се върнат с нова сила.

„Малко по-късно разбрах, че да си майка означава сълзи, писъци, трудности, умора, грешки, съмнения, компромиси, но освен това страхопочитание, благодарност, гордост, щастие и най-важното - голяма любов. Любов, която идва от вас самата и не възниква веднага. Не трябва да се страхувате да говорите за чувствата си и да се молите за помощ. Трябва да си дадете време да дойдете на себе си (и на мислите, и на тялото), за да не гоните някакви химерни идеали.“

Всеки е чул история, която резонира в сърцето му и може би помага да разберете , че вие далеч не сте първият родител, който осъзна, че любовта не винаги идва от пръв поглед.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.