Митове за продуктивността, които е време да забравим

Време е да спрете да вярвате на тези съвети

20 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Ако търсите начин да станете по-продуктивни, няма да имате особен проблем да намерите съвети. На темата са посветени  множество мобилни приложения, специализирани книги и блогове, които могат да ви посъветват как да оползотворите времето си по възможно най-добрия начин.

Много от най-често срещаните съвети обаче не са никак полезни, а други дори напълно грешни и вредни. Ето и няколко мита за продуктивността, които според експертите трябва да бъдат забравени.

Ако ставате рано, ще имате възможността да свършите повече работа

Искате да напишете роман? Станете един час по-рано от обичайното и отделете това време за нахвърлянето на няколко изречения, които да използвате за вдъхновение. Опитвате да намерите време за упражнения и медитация в натоварения си график? Настройте алармата за един час по-рано. В края на краищата, ранобудниците имат повече време за нещата, които искат да направят през деня, нали така?

Не точно, казва Стюърт Хърн, главен изпълнителен директор на компанията Clear Review, която разработва софтуер за управление на продуктивността. „Не всеки е ранна птица. Всички имаме различен биологичен ритъм и макар някои хора да са по-продуктивни през ранните часове на деня, при други случаят определено не е такъв“, казва Хърн.

Ако се стараете да ставате рано сутрин, а времето, в което се чувствате най-енергични и фокусирани е следобед, то самите вие саботирате собствената си продуктивност. За щастие,  възможността за приемане на гъвкавото работно време става все по-полярна в съввременния бизнес, а това дава на служителите контрол върху пиковата им продуктивността.

„Продуктивността зависи в най-голяма степен от намирането на онези неща, които ви дават мотивация и вдъхновение да правите, това което правите, отколкото от придържането към конкретен идеал или набор от правила, като например това да ставате в 6 часа сутринта“, казва Хърн.

Трябва да фокусирате цялото си внимание върху най-важната си задача, когато сте в пиковите часове на вашата продуктивност

Когато откриете времето, в което сте най-продуктивни, не трябва да се изненадвате, ако бъдете посъветвани да фокусирате цялата си енергия в този период в най-важната задача за деня. Иначе казано, независимо дали пикът на нивата ви на енергия и концентрация е в 8 ч. сутринта или 2 ч. следобед, не трябва да използвате това време за каквито и да е било други задачи.

В действителност обаче ние не можем да предвид обстоятелствата, пред ще се изправим през деня, и може да ни се наложи да отговорим на спешен имейл или да проведен разговор за важен проект за компанията, макар и да не сме директно отговорни за него. Освен това, човек не може да запази концентрация върху едно единствено нещо за дълъг период от време без в процеса да изгуби голяма част от своята продуктивност, казва Сара Вайнерман, основател на Work from Om, компания за инструкции по йога и медитация.

Вайнерман съветва да разделите работата си на по-кратки периоди от време, в които да се фокусирате върху една задача, преди да преминете на следващата. Тя нарича този подход „правилото 40-10-10“, при което човек отделя 40 минути за концентрирана работа върху една задача, 10 минути за почивка и други 10 минути за отговор на пропуснати съобщения или обаждания. Според нея този метод ще ви позволи да се фокусирате върху работата си и да останете в крак с комуникацията в компанията, без да станете жертва на негативните ефекти от мултитаскинга.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа