На каква възраст детето спира да вярва в Дядо Коледа

Интернет е „виновен“ за разбитите митове

24 декември 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всеки родител иска децата му по-дълго да вярват в магията на Дядо Коледа. Защото, като че ли това прави празника толкова чакан и загадъчен. 
Още щом майката напомни, че времето наближава, че джуджетата в работилницата на добрия старец са претрупани с работа, но внимателно следят кое дете е послушно и кое – не, хлапетата стават по-сговорчиви и изпълнителни. В очакване единствено на пакетите, които ще дойдат под елхата в точния момент.

И така, докато един ден разберат, че Дядо Коледа... не съществува. Френско проучване доказа, че те престават да вярват в белобрадия старец на все по-ранна възраст.

Кога се случва това и защо?

Hide my Ass (HMA) е частна виртуална мрежа, която позволява на потребителите да сърфират анонимно, без да оставят каквито и да е следи след себе си. И с наближаване на празниците HMA прави проучване, което сочи, че съвременните деца престават да вярват в Дядо Коледа на 6 години и 8 месеца.
Докато техните родители например, са вярвали, че белобрадият старец носи подаръци поне до 7 години и повече.

Анкета сред 2002 родители на деца, родени между 1983 и 2013 г., включваща общо 4231 хлапета сочи, че интернет поколението е трудно да бъде заблуждавано дълго.
И ако в миналото децата са разбирали истината, след като случайно са откривали подаръците скрити в гардероба или килера, или пък са „изненадвали“ родителите си, в момента, когато пълнят чувала и го подреждат под елхата, днес има друг „издайник“ .

И най-често виновник за разбиването на мита за Дядо Коледа е – интернет.

Снимка: Guliver / iStock

10% от анкетираните родители са категорични: интернет директно е виновен за изчезването на Дядо Коледа от представите на детето, а 81% смятат, че той в голяма степен допринася за рухването на илюзията. Защото само с няколко кликания хлапетата виждат истината. И уменията им с технологиите от ранна възраст стават все по-добри.
Статистиката сочи също така, че децата прекарват средно 8,6 часа на седмица в интернет, и това време е напълно достатъчно да се доберат до каквато и да е информация, която ги интересува.

Две трети от семействата, които са взели участие в анкетата, твърдят, че рекламите в интернет също насочват и внасят съмнения в съществуването на дядо Коледа. А 24% от децата потвърждават, че са разбрали истината, когато са видели родителите им да търсят и да поръчват желаните от тях подаръци по интернет.

И накрая 35,4% от хлапетата са направили собствено проучване по интернет за Дядо Коледа и са установили, че добрият старец с бялата бяла брада и червен кожух е измислица.

Решението

Ако по-дълго искате да запазите вярата на вашето дете в Дядо Коледа, постъпете както едно време вашите родители са го правили. Не пазарувайте за празника в присъствие на детето. А, ако сте избрали и взели подаръка по отрано, го скрийте надеждно, така че колкото и да тършува, да не го открие.

След това, насърчавайте детето да напише писмо, в което да обясни (или да нарисува) какво точно иска. И накрая отидетете с него до пощата, за да пуснете заедно плика адресиран до Секретариата на Дядо Коледа.

Източник: famili.fr

Коментари
Последни видеа