На какво да играете с детето у дома вечер: 10 полезни идеи

Когато цялото семейство се събира, а хлапето е пълно с неизразходвана енергия, това е проблем

23 септември 2022 г.

Снимка: Getty

 

Цялото семейство се събира вечер вкъщи, след работа мама и татко са уморени, а децата са пълни с неизразходвана енергия. Мирното съвместно съществуване е трудно.
Какво трябва да се направи, за да мине вечерта добре за всички – децата да получат достатъчно от вашето внимание, а вие да можете да се отпуснете?

Предлагаме няколко интересни идеи!

1) Да се подготвим за вечерта
По правило малките деца все още са слабо ориентирани във времето. Но специален сигнал или ритуал, измислен от вас, може да помогне на хлапето да разбере, че денят, заедно с неговите активни игри, е приключил и е дошла вечерта, когато трябва да правите по-спокойни неща и да се подготвите за сън.
Сигнал за началото на вечерта може да бъде дори най-обикновеното ръкостискане, с което ще го наградите след като се приберете от работа. И може заедно да измислите забавна игра.

2) Прегърни ме бързо!
Някои работещи майки и татковци, които заради работата си носят скъпи костюми и рокли, често не позволяват на децата да се увият на врата им, веднага след като се приберат. Те се страхуват дрехите им да не бъдат изцапан.
Но не са ли тепните прегръдки сто пъти по-скъпи?
Ако се страхувате, че детето ще ви изцапа, просто сложете стара престилка или шлифер. Можете да зарадвате детето, като му дадете своите топли, силни прегръдки, за които е мечтало цял ден!

3) На разходка
През топлия сезон можете да се разходите до парка или да останете за малко на детска площадка в двора. Гледайте какво се случва наоколо. Концентрирайте вниманието на вашето бебе върху малките детайли. Заедно се любувайте на птиците, растенията, буболечките и паяците. Гледайте залеза. Това ще ви помогне да се откъснете от ежедневните грижи и да се разтоварите от натрупания стрес.


Снимка: Getty
4) Качествено общуване
Голяма грешка, която правят повечето работещи родители, когато се приберат от работа, е веднага да се захванат с домакинските задължения. Нашият съвет е: когато се приберете вечер, не забравяйте да общувате с детето. То се нуждае само от 10 минути внимание. А след това се заемете с работата си.

5) Лека закуска
Малко вода или мляко, морковче, краставица или чери домати ще помогнат на хлапето да задоволи глада си. Докато то хрупка зеленцуците, вие ще имате време спокойно да се възстановите и да приготвите вечерята.

6). Вечерята е лесна!
В днешно време има все повече ситуации, когато след тежък работен ден мама няма нито сили, нито време да приготви пълноценна вечеря за цялото семейство.
Изберете лесен вариант. Пригответе препечен пълнозърнест хляб със сирене или печени рибни филета и салата от пресни зеленчуци на парчета.

Снимка: Getty

7) Помощник в кухнята
От 2-3 годишна възраст детето вече става ваш верен помощник в кухнята! Дори и най-малките могат да украсят ястията за семейна вечеря или обяд.
Ако дадете на малчугана стрък копър или магданоз, той може да ги накъса върху салатата.
И колко радост ще му доставите, ако направите лице от картофено пюре и добавите към него очи от маслинки, уста от домат, уши от маруля и морков за нос!
Детето може с успех да подреди масата – да сложи лъжици, вилици и салфетки. Всички обичат да помагат на мама и татко и детето ще се гордее с всяка нова задача.

8) Да послушаме музика
Намалете светлините, подредете удобно възглавниците на дивана, извадете топло и уютно одеяло и включете музиката, която вие и вашият малчуган предварително сте избрали. Музиката трябва да е спокойна и релаксираща. Завийте се с одеялото, ако имате домашен любимец, оставете и него до вас. Слушайте заедно, а още по-добре е да изпеете няколко от любимите си песни.

9) Анимационен филм и приказки за лека нощ
За вечерно забавление гледането на анимационни филми също е много добро. Основното правило: анимационните филми трябва да имат творчески характер, без елементи на насилие, тъй като децата се впечатляват много лесно.
След 4 години въображението им се развива активно, така че те може да слушат аудио приказки.

10) Нахранете бебето си рано
Много семейства вечерят късно. Някъде около 20 часа цялото семейство сяда на масата в пълен състав. Това е удобно, тъй като и мама, и татко вече са се прибрали от работа, а храненето с родителите е много по-забавно, отколкото да ядат сами.
Но в този час най-малкият член на семейството едва си отваря устата и почти спи на масата.
Ако детето не е навършило 3, е по-разумно да го нахраните по-рано. Например към 18.30-19.00, особено ако е свикнало да си ляга рано. А в компания на мама и татко може да хапне сутрин или през почивните дни.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа