Наръчник по оцеляване през първата половин година на новороденото

Забележителният педиатър д-р Бъкнам за мъдрите родители на малки деца

11 Април 2019 г.
Наръчник по оцеляване през първата половин година на новороденото

Снимка: Издателство "Изток-Запад"

"След като завърших медицина и специализацията си по акушерство и гинекология, се чувствах достатъчно информиран, за да бъда родител. За мен и съпругата ми, която беше завършила детско развитие, нямаше как родителството да е нещо трудно. Просто щяхме да правим това, което ни диктуваха нашите инстинкти. Така ли стана? Категорично не!

Скоро след раждането на първия ни син ентусиазмът и увереността ни се превърнаха в изтощение и разочарование. Съпругата ми ставаше по четири пъти на нощ, синът ни беше ужасно кисел денем. Колегите обикновено ти предлагат съвети, които не си им искал, и те бяха да храним бебето по-често, тъй като сигурно е гладно и затова плаче. Ние го хранехме денонощно, на всеки два часа. Но както разбрахме по-късно, това е било причината за проблема, а не неговото решение."

Това споделя забележителният педиатър д-р Робърт Бъкнам в петото преработено издание на книгата си „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“. Той и съавторът му Гари Езо са водещи световни експерти по хранене и сън на бебето и сега двамата осъвременяват своя революционен метод, помогнал на над 6 милиона родители в 50 държави по света да отгледат здрави и щастливи деца.

Авторите предлагат нещо повече от наръчник за оцеляване през първата половин година на новороденото - практическо ръководство за естествено синхронизиране на времето за хранене, времето за сън и времето за бодърстване на бебето с живота на цялото семейство. Представят балансиран подход предвид индивидуалния характер на детето, физиологичните му нужди, без това да е за сметка на майката и на цялото семейство.

Подходът им е достатъчно гъвкав и практичен, за да може всеки да го адаптира според темперамента на своето бебе и личната си философия за отглеждане, за да изгради един добър режим. Доказателство на неговата приложимост и ефикасност е фактът, че книгата се радва на непрестанен интерес и активен пазар вече повече от 20 години.

В нея ще откриете:

- Как редът и стабилността са най-добрите съюзници на метаболизма и добрия сън на бебето и какви са предимствата на следването на биологичните му особености;

- Как реагира новороденото на здравословния режим и какво става при липсата на такъв;

- Каква е еволюцията на концепциите за хранене и защо родителски насоченото хранене дава отлични резултати;

- Как да се справи с коликите, рефлукса и други проблеми и кои са необходимите бебешки аксесоари.

Откъс

Учените могат да изпратят човек на Луната, но не могат да отговарят на най-основните проблеми на ранното родителство: как да имаме щастливо и доволно бебе, което спи по цяла нощ като останалите членове на семейството, и майка, която да не е в състояние на постоянно изтощение.

Чрез нашия общ интерес към децата и родителството жена ми и аз се запознахме с работата и постиженията на Гари и Ан Мари Езо. Техните основни и изпълнени с любов концепции за храненето на новороденото бебе буквално заличиха изброените по-горе проблеми, наред с много други. Лично съм наблюдавал новородени, отглеждани според принципите на Езо, и други, които не са отглеждани според тези принципи. Веднага си проличава кои са родителите, въоръжени с правилната информация.

Това беше една от причините, поради които преди повече от 20 години направих преход от акушерство към педиатрия и с преминаването дойдоха и медицински издържаните принципи на „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“. Тези принципи работят безотказно – не само при милионите деца, които вече са докоснати от делото на Гари и Ан Мари, но и при моите четири деца, децата на моите колеги, децата на моите приятели и на всички мои пациенти.

...

Няма списъци „Какво да правя?“ и „Какво да не правя?“. Иска ни се родителството да беше толкова лесно. Нашата по-голяма цел обаче е да помогнем да се подготви умът за невероятната задача да се отгледа дете. За нас подготвянето на ума е много по-важно от подготвянето на детската стая. На бебето ще му е все едно дали главичката му ще бъде върху дизайнерски чаршафи, или върху такива с героите на „Дисни“, все едно му е колко добре сте подготвили гардероба му или какви са аксесоарите в спалнята. За него има значение какви са вашите разбирания и убеждения, според които ще постъпвате като родители.

Според нас отглеждането на здраво и доволно бебе, което денем редува времето за спане с времето за будуване и игри, а нощем е дарено с добър сън, е твърде важно, за да бъде оставено на случайността. Този процес трябва да е ориентиран към родителите и насочван от тях. А това е постижимо, защото децата се раждат с капацитета да постигнат тези резултати и – също толкова важно – с необходимостта да ги постигнат. Нашата цел е да покажем как може да се направи това, но само след като обясним защо би трябвало да се направи.

Наясно сме, че днес е пълно с родителски теории, повечето от които се предлагат с нереалистични обещания и ненужно обременяване. При цялото това многообразие как да се ориентират младите родители кой подход е най-подходящ за тяхното семейство? 

При кои царят ред, мир и спокойствие? Обърнете внимание и на това какъв е бракът им, освен какви са децата им. Също дали майката е вечно изтощена? Кърми ли бебето на всеки два часа или дори по-малко? Дали таткото спи на дивана? Какъв е семейният им живот, когато бебето е на 6, 12 и 18 месеца? Дали майката е стресирана, нервна и неуверена? Дали бебето е стресирано, уморено и несигурно? Когато то стане на 9 месеца, дали родителите могат да излязат от стаята, без детето да изпадне в емоционална криза? Ние смятаме, че всяка родителска философия, включително съдържащата се в тази книга, се оценява най-добре не чрез разсъжденията или търсенето на логиката на хипотезите, а по крайните резултати. Вижте с очите си какво работи и какво не. Ще бъдете най-убедени в избора си на родителска философия, когато видите желаните резултати, постигнати от други семейства, използващи даден подход. Вижте плода и след това проследете откъде идва семето.

Образование

Умно бебе - всичко, което искате да знаете за него

Заедно

Уроците на Челси Клинтън с новата ѝ книга за деца

Да поговорим

7 фрази, типични за мъдрите личности

Заедно

15 неща, по които ще познаете мъдрите родители

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им