Научете детето да играе само

Практически съвети от психолог, как да усвои този важен житейски урок

19 януари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Независимата игра и умението на детето да се занимава самостоятелно, е важен урок, който трябва да се научи.
Искаме то да се забавлява само поне за няколко минути, за да можем да си вземем душ, да почистим праха, да подредим хола или да решим кръстословица. Не минава и минута и се разнася вик:

„Скучно ми е“

или „Мамо, направи ми сандвич! "
Може да ви се струва невъзможно да накарате детето да си играе само, но не е така. Това е умение, което трябва да практикува и да се научи. След време хлапето ще започне да се наслаждава на това. А самостоятелните занимания ще стимулират неговата креативност и независимост според Very Well Family.

Сложете началото 

Ан Терио майка от Торонто пише в тутър. „Ако кажа на детето си да си измие зъбите, то отива в стаята си и играе един час. Ако обаче му кажа да отиде да играе, няма да ме остави на мира?"
Действително, детето ще намери с какво да си играе, ако го принудите да прави нещо, което то не иска - например да си мие зъбите. Това обаче не е особено умна тактика, която може да прилагате в ежедневието. Затова е по-добре е да заложите на друг подход, казва NY Times д-р Лорънс Дж. Коен, автор на Playful Parenting. 
Най-добрият начин да научите децата да играят самостоятелно е като започнете да играете с тях. Ето как.
„Започнете деня с някаква наистина увлекателна игра. Сложете таймер за 20 минути, (нагласете алармата на телефона)и кажете на децата си: „Имам 20 минути само за вас. Какво искате да правим?“'

Оставете ги те да поемат инициативата. Може да им помагате да следват правилата, без да им казвате какво да правят. Когато времето изтече и таймерът отбележи - „край“, повечето хлапета ще продължат да играят сами.
Може да оповестите своето оттегляне с прегръдка. Така ще покажете на детето, че играта с него е била забавна.
Важно е да отчетете възрастта на хлапето, особености на характера му, колко често играе самостоятелно. Това ще е от значение да определите колко дълго може да се забавлява само.

Снимка: Guliver / iStock

През първата седмица може да се наложи да насочите таймера за 10 до 15 минути, а след това постепенно удължавайте времето.

Най-добрите играчки за самостоятелна игра

Центърът за ранно детско развитие на Yellow Brick Road препоръчва за самостоятелната игра да даваме на децата - блокчета, лего, бяла дъска с маркери.
Това са игри с отворен край, които нямат определена цел. С тях може да се твори свободно.
Ако има твърде много възможности за избор, хлапето може да се обърка. Най-добре е да му оставите само няколко играчки. След това ги крийте и ги сменете с други ( които до този момент са били скрити и то вече е забравило). Това ще го стимулира.

Друг прост трик предлага психологът Авитал Шрайбер-Леви. С блокчетата лего направете половината замък и оставете детето – то ще иска да го завърши.
 

Снимка: Guliver / iStock

Поставете пъзела на масата, като всички парчета се обърнат на обратно. Нека леко се затрудни в началото на подреждането. 
Сложете в камиончето му капачки или различни зърна – боб, царевица и ориз. Децата ще обичат да откриват нови начини да играят с познатите неща. 

Участвайте, дори когато се забавляват сами

Когато децата се мотаят в краката ни, обикновено търсят внимание. Използвайте това в своя полза. Ако детето е по-голямо, го накарайте да напише история и след това да я прочете.
Важно е да стимулирате детето да се занимава и да играе само, като му покажете, че се интересувате от това, което създава.
Ако упорито го насърчавате да играе само, то ще се научи и ще се забавлява.
Както всичко останало в живота, и играта изисква практика.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Папагалът Поли

22 февруари 2021 г.