Най-големият проблем на умните жени

Те са твърде строги със себе си и настроени пораженчески, когато пораснат

14 ноември 2017 г.

Снимка: Shutterstock

Успешните жени знаят твърде добре, че в професии, доминирани от мъже, често сме в особено неизгодно положение. Редовно ни подценяват, не впрягат ресурсите ни и дори ни плащат по-малко. Проучвания сочат, че жените имат нужда да се представят на изключително високо ниво, за да изглеждат едва умерено компетентни в сравнение с колегите си от мъжки пол.

Според моя опит обаче, умните и талантливи жени рядко осъзнават, че едно от най-трудните препятствия пред техния успех се крие в самите тях, констатира д-р Хайди Грант Халворсон в следния текст за PsychologyToday.

Съдим за собствените си способности не само по-строго, но и по фундаментално различен начин от мъжете. Разбирането на причините за това е първата стъпка към разрешаването на този проблем. А за да прозрем какви са те, трябва да направим крачка назад във времето.

Има голяма вероятност, ако сте успешен професионалист днес, в миналото да сте били умна петокласничка. През 80-те психоложката и авторка на книгата Mindset, Каръл Дует, провежда серия от изследвания върху начините, по които момчетата и момичетата в 5-и клас усвояват новия, сложен и объркващ учебен материал.

Тя открива, че умните момичета, на които бива поднесена чужда и трудна за научаване информация, бързо се отказват – и колкото по-висок е коефициентът на интелигентност на едно момиче, толкова по-голяма е вероятността то да развее белия флаг. Всъщност, пълните отличнички реагират най-безпомощно.

Умните момчета, от друга страна, приемат сложния материал като предизвикателство и го намират за стимулиращ. Те са по-склонни да удвояват усилията си, отколкото да се отказват.

Защо се случва това? Какво прави умните момичета толкова уязвими и неуверени, когато всъщност трябва да са най-уверените деца в клас? В 5-ти клас момичетата редовно се представят на по-високо ниво от момчетата по всеки предмет, включително математика, физика и химия. Следователно, няма разлика между способностите и миналите успехи на двата пола.

Единственото разминаване се наблюдава в начина, по който момичетата и момчета тълкуват трудностите – какво значи за тях, че един материал е труден за усвояване. Интелигентните момичета много по-бързо започват да се съмняват в способностите си, да губят увереност и – като резултат – да се превръщат в по-неефективни ученици.

Според учени, причината за тази разлика в интерпретацията на трудностите е проста – често умните момичета вярват, че уменията им са вродени и не подлежат на промяна, докато умните момчета вярват, че могат да развият своите умения чрез усилен труд и практика.

Но как представителите на двата пола са развили тези различни нагласи?

Страници

Коментари
Последни видеа