Не искам да споря с теб; ревнувам те; ти ме допълваш…

9 уж нормални, но токсични навика - убийци на любовта (II част)

28 ноември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Де да беше другояче, но не - за това какво е правилно, важно и здравословно в една любовна връзка узнаваме само чрез проба и грешка. Още по-сложно става, когато вредните навици на партньора се смятат за нормални. Ирационалните истории за любов, грандиозните скандали със сълзи – всичко това се причислява към страстта.

Вече обърнахме внимание на някои основни житейски грешки, които дори не осъзнаваме, че не са такива, докато не ни провалят, а сега се концентрираме над още вредни и опасни за благополучието на двойката навици:

Липса на спорове

Да спорим по принцип не е приятно, дразнещо е и като цяло лошо, но ако никога не участвате в споровете, е още по-зле. Невъзможно е между двама души въобще да няма никакви различия на мненията, невъзможно е да не изпитваме разочарования и болка понякога.

Ако не спорят партньорите, това би могло да значи, че не са напълно честни един към друг и нямат желание да обсъждат своите чувства. Такова състояние понякога избива в пасивна агресия – негативните емоции искат да излязат наяве, иначе разрушават отвътре. Така се появяват проблеми с храносмилането, безсъние, главоболие…

Учете се да спорите правилно и да бъдете честни със самите себе си.

Две половинки на едно цяло

Ти си липсващата част от мен…“ – това е доста зловредна идея. Клиничният консултант и доктор по философия Виктория Флеминг пише в книгата си „Ти ме допълваш и други митове, които пречат на щастливия живот“, че подобни фрази показват нездравословна зависимост от другия човек. И това работи само, когато единият от партньорите е готов изцяло да се откаже от своята половина. Но е деструктивно, защото всеки човек иска да си остане цял.

Силното внимание поражда зависимост, дори да носи маската на романтиката, затова по-добре гледайте на любимия човек като на личност, която подобрява вашия и без това пълен живот.

Ревност

Тя е главна тема, когато говорим за драматична любов, защото е най-често срещана и защото в ревността е трудно да се ориентираме – повечето хора погрешно я възприемат като признак за силна любов, но е свързана най вече със собственическото чувство. Възниква не, защото единият в двойката е дал повод, а от прекалена привързаност към него.

Но абсолютно не е нормално да потискате чувството за ревност само, за да не ви помислят за луди. Липсата на негативни емоции не ви прави зрели. Работете върху самочувствието и чувството за сигурност в отношенията, споделяйте го с партньор.

Онлайн-мониторинг

Следенето на любимия онлайн е отличен пример за нездрави реакции на ревност. Защо го правим, когато нямаме повод да мислим, че партньорът ни изневерява? Неоснователните подозрения превръщат любовните отношения в токсични.

Причината за недоверието е едно, но когато следите дали и кого е харесал и последвал партньорът ви в социалните мрежи, значи че просто търсите мотив да не му вярвате.

„В това няма нищо лошо“

В ранните етапи от връзката всичко изглежда сложно. Дали да звънна първа/първи? Дали да се правя на недостъпна? Да споменавам ли, че съм разстроен/а? Да призная ли, че ми е мъчно за… Трудно е да се ориентирате, още повече, че всеки отвсякъде дава съвети и обяснения за отношенията и задълженията, които те пораждат.

„В това няма нищо лошо“ е формула, която може и да работи при някои: наистина, какво лошо има да разкажете, че ви е жал за папагалчето? Но тя няма как да работи при всички, защото всякакви „резки движения“, разбирай и коментари, и излияния, може да не се възприемат нормално, когато двамата все още не се познават добре.

Тук на помощ идва интуицията – ако нещо ви се струва неудобно за изричане, или не сте ОК да го споделите, вслушайте се във вътрешния си глас. Той няма да ви излъже, защото на някакво ниво съзнанието ви е абсолютно наясно какво кога и как трябва да кажете, или не.

Марина Атанасова по материали на heroine.ru

Коментари
Последни видеа