Не сте лоша майка, напротив

6 подхода, които само на пръв поглед изглеждат грешни

07 декември 2022 г.

Снимка: Getty

Вероятно всеки, който има деца, поне веднъж си е мислил: „Каква лоша майка съм аз“ и се е укорявал за някои свои думи или дела.
Но всъщност за много от тях майката не трябва да се срамува. И не само не трябва да се срамува, но и обратното! 
Някои постъпки, които се приемат за грешни, помагат при отглеждането на детето.

Не винаги споделяте с децата
Ако искате да се поглезите с нещо вкусно без да дадете на детето възможност да го пробва, просто трябва да го направите без угризения. „Съдейки по поведението на дъщеря ми, храната, която готвя за нея, трябва да се хвърли в кофата за боклук, а моята е слязла от небето. Затова тя толкова много иска да я опита. Съжалявам, но не, няма да споделям храната си с нея.", категорична е тя.
„Децата винаги ще искат всичко, което видят, а вие трябва да можете да отказвате “, твърди майка в социалните мрежи. И е напълно права.

Карате децата да почистват след себе си
Понякога е по-лесно за една майка да почисти сама разпръснатите неща и играчки, отколкото да принуди децата да го направят, защото това е съпроводено със скандал. Но тайната е, че колкото по-често настоявате да изчистят всичко без ваша помощ, толкова по-бързо ще свикнат.
Поставянето на мръсните дрехи в коша за пране, хвърлянето на опаковки от бонбони в боклука и поставянето на играчки в чекмеджето не е толкова трудна задача.
Разбира се, тук не говорим за бебета, а за малко по-големи деца. Дете на 1,5-2 години вече може да поддържа някакъв ред в дома.

Не готвите храна по поръчка на детето
Разбира се, понякога можете да се отклоните от това правило, като поглезите сина или дъщеря си. Но ежедневното предлагане на меню – закуска, обяд, вечеря, което да е само за него, е грешка. Това ще отнеме цялото ви време.
„Винаги се опитвам да правя неща, които смятам, че ще се харесат на всички в семейството. Ако някой не обича моркови или лук, може просто да ги извади от чинията“, споделя майка опита си социалните мрежи.

Понякога наказвате ли деца
В това няма нищо ужасно, ако действате обмислено и спокойно. Психолозите съветват „дайте втори шанс на детето“. Ако то не слуша или не прави това, което сте го помолили, можете да кажете: „Това е вторият път, когато ти го казвам. Третият път ще има последствия - и опишете какво ще правите."
И ако детето наистина е виновно, спазете обещанието. Основното е, неговото наказание да не се превръща в наказание за вас.
Едва ли си струва да не го пускате на разходка цяла седмица, защото и двамата ще полудеете у дома.
Експерти твърдят, че същата схема работи добре и с наградите - детето трябва да знае какво ще получи за добро поведение и тези обещания трябва да се спазват.

Крещите ли понякога 
Разбира се, не трябва да се гордеете с това. Но повишаването на тон не ви прави лоша майка. Това е нормална реакция, защото вие сте човек, а не робот.
Освен това децата често изпитват максимално търпението на родителите. И не е срамно те да изразяват емоциите си. Тук по-важно е, ако сте прекалили или сте сбъркали, да може да се извините. 

По материали на Parents, Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа