Не убивайте паяк - носи късмет и други поверия

Какво означава, ако сънувате осемкракото животно

11 юли 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Казват, че да се убиват паяците вкъщи, може да доведе до неприятности, защото осемкракото животно носи късмет. Но откъде идва това поверие, кой го е помислил?

Една легенда разказва как някога пророкът Мохамед се е криел от враговете в гората. Те го преследвали и тъкмо се канели да го настигнат, когато той успял да се скрие от преследвачите си в дълбока тъмна пещера. Хората, които минавали, дори не помислили да влязат в пещерата, защото знаели, че там живеят паяци и е малко вероятно човек да се скрие в такова убежище.

Така или иначе, паяците спасили живота на пророка и оттогава се смята, че не бива да бъдат убивани. Ако оставим настрана всички догми и легенди, унищожаването на тези малки и беззащитни същества е просто глупаво. Има дори теория, че колкото по-малък е убитият паяк, толкова по-сериозни ще бъдат последствията за този, който го е унищожил.

Друга, древногръцка легенда, за която пише Овидий в своите "Метаморфози", гласи че девойката Арахна, дъщеря на лидийски цар, казала на богинята на мъдростта, но и на занаятите - Атина, че умее да тъче по-добре от нея. Богинята се явила на момичето, предрешена като старица, и се опитала да го разубеди и да го откаже от облога, но Арахна не склонила и била наказана от за своята арогантност от Атина, която я превърнала в паяк (клас паякообразни е известен като Arachnida, по името на Арахна).

Така, според митологията, на света се появили тези животни.

Какво означава да сънуваме паяци

- Ако ви се присъни паяк, това е предупреждение да бъдете внимателни към работата си, да бъдете активни, за да постигнете успех;

- Ако сънувате паяк, който тъче мрежата си, това предвещава мир и щастие в дома;

- Ако сънувате, че убивате паяк, това вещае кавга между съпрузите;

- Ако сънувате, че ви ухапва паяк, очаквайте предателство - вашата професионална дейност е застрашена;

- Ако сънувате много паяци, висящи в мрежа, това е благоприятен сън, говори за благоприятни обстоятелства, късмет, здраве, подкрепа от приятели.

- Ако в съня си се сблъскате с паяжина и огромен паяк в нея - това означава, че ще имате късмет, въпреки всички привидни опасности.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа