Невробиолог: Нужни са само 4 неща, за да сме щастливи

Съвети от Алекс Корб, който цял живот изучава човешкия мозък

30 Юли 2019 г.
Невробиолог: Нужни са само 4 неща, за да сме щастливи

Снимка: Лияна Петрова

Чували сме и сме чели куп съвети за това как да достигнем щастието от хора, които нямат и понятие за какво говорят. Избираме да вярваме на невробиолозите, които по цял ден изучават сивото вещество в главите ни и знаят най-добре от всички какво е нужно, за да сме щастливи.

Американският невробиолог Алекс Корб от Калифорнийския университет споделя в книгата си „Възходящата спирала“ някои важни съображения по темата:

1. Главният въпрос, който да си зададете, когато се чувствате зле: „За какво съм благодарен на съдбата?“

Ще контрирате, че добре, това е чудесно, но как чувството за благодарност може да повлияе на мозъка? Антидепресантът бупропион стимулира изработката на невротрансмитера допамин. Както и чувството за благодарност. А какво прави флуоксетина? Стимулира невротрансмитера серотонин. Както и чувството за благодарност.

Това е – един от най-важните ефекти на чувството за благодарност е повишаване на нивото на серотонин. Когато мислите за това, че сте благодарни на съдбата, се фокусирате на положителните неща в живота. Това просто действие увеличава изработването на серотонин в предната мозъчна кора.

2. Говорете за своите негативни чувства

Когато ви е кофти, тъжно, тъпо, когато сте обидени, тревожни, ядосани, притеснени - дайте определение на своето състояние. Ще е достатъчно, за да се почувствате по-добре. Може би смятате, че е глупаво да го правите, но мозъкът ви мисли друго.

На участниците в едно изследване показвали снимки на хора с различни изражения на лицата и измервали реакциите на мозъците им. Когато били помолени да обяснят какви емоции пораждат тези фотографии у тях, се задействала вентролатералната префронтална мозъчна кора и активността на амигдалата намалявала. Назоваването на чувствата намалява тяхното въздействие - факт.

3. Вземайте решения

Случвало ли ви се е да изпитате облекчение, след като вземете някакво решение? Това не е случайно. Невробиологията показва, че вземането на решения намалява тревожността и безпокойството, а също така помага за решаването на проблеми.

Когато вземаме решение, обявяваме намеренията си и си поставяме цели, а това има положителен ефект върху префронталната кора - намалява тревожността и вълнението. Вземането на решения помага също да се намали активността на зоната в мозъка, известна като стриатум, който обикновено ни насочва към отрицателни импулси и действия. И накрая, вземането на решения променя нашето възприятие за света, а това помага да се намери решение на проблема и да успокои лимбичната система.  

Вземането на решение понякога е трудно, особено за колебливите, но не е нужно вашето решение да е най-правилното – нека е „достатъчно добро“. Перфекционизмът може да ни натовари и да ни кара да чувстваме, че излизаме извън контрол, докато усещането, че контролираме нещата, намалява стреса.

4. Докосвайте хората

Разбира се, не безразборно, а само близките си, но е важно да го правите, защото всички имат нужда да се чувстват обичани и когато това не се случва, изпитват душевна болка. Отхвърлянето е не просто неприятно, то боли. Активира същите мозъчни центрове, които и счупеният крак.

Връзките ни с другите са много важни и по отношение на това дали изпитваме щастие. Ще го почувстваме, когато докосваме хората - всеки приятелски, любовен, мил допир води до отделяне на хормона на щастието окситоцин. Дори едно ръкостискане и потупване по гърба може да е достатъчно, да не говорим за това колко ценни са прегръдките.

Много хора не отдават дължимото на докосването, но то е важно, защото ни прави по-убедителни, помага за отношенията ни и дори е способно да намали физическата болка. Проучвания с участието на семейни двойки показват, че колкото е по-стабилна връзката помежду им, толкова по-силен е "обезболяващият ефект".

Но не говоря за кратки, бързи, небрежни прегръдки. Кажете им, че неврологът ви е препоръчал дългите топли прегръдки. Именно дългата прегръдка води до отделянето на невротрансмитера окситоцин, което пък намалява активността на амигдалата.

Ако в момента няма кого да прегърнете, и един обикновен масаж ще ви накара да се почувствате по-добре. Масажът повишава равнището на серотонин и допамин, а намалява нивата на стресовите хормони. Масажът също така намалява болката и подобрява съня.

По материали на feellfeed

Да поговорим

10 действия, които гарантирано носят щастие

Здраве

Щастието в брака зависи от генетиката

Заедно

Тайната на щастието, разкрита от датчаните

Заедно

Определиха „възрастта на щастието“

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има издайнически знаци, които показват какъв тип човек стои срещу вас.

Снимка: Shutterstock

Родителите трябва да се научат да изслушват децата.

Снимка: Shutterstock

Забавните приключения на любимите герои ще зарадват най-малките.

Снимка: Cartoonito

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Ако ви трябвам

Има начини детето да научи правилно цветовете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

На каква възраст децата научат цветовете

И по какъв начин може да им помогнете да направят това по-лесно

В даден момент на вратата на детската стая е възможно да се появи табелка "Не влизай".

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 причини защо децата е полезно да имат тайни от родителите

И как да ги предразположите да ви се доверят

Таткото може да бъде включен в грижите за бебето.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да накарате таткото да се почувства специален

След като бебето се появи, той лесно може да остане в сянка