Ранни срещи с червилото и фон дьо тена

Да им позволяваме ли да се гримират и на каква възраст – майки обменят опит

18 Януари 2019 г.
Ранни срещи с червилото и фон дьо тена

Снимка: Guliver/ iStock

Всички вероятно ще възкликнат, че за това няма точна възраст, и ще са прави – малките момиченца, а понякога и момченца се увличат от магиите, които мама прави пред огледалото с очите, с устните и цялото си лице. Вдъхновяват се от нейните превъплъщения и затова въобще не е чудно, че много марки предлагат комплекти с декоративна козметика за деца, на които е написано, че са подходящи след 4-годишна възраст.

Дали? Нещата са наистина индивидуални – някои майки и татковци разрешават на хлапетата да си слягат червило - на шега, за да ги снимат, за по-интересно, за да участват в карнавал... Някои родители сами рисуват по личицата на малките си, и няма норматив кое доколко е допустимо и откога. Даваме думата на няколко майки:

Евгения с дъщеря на 6 г.

Просто не мога да забраня на Таня да се разкрасява. Като всички деца, тя иска да прилича на мама, а аз обичам да експериментирам с макиажа и прическите. Както всеки типичен родител и аз искам дъщеря ми да не се гримира, да не пие, да не пуши и да прави секс чак след сватбата, но разбирам, че тя е отделен човек, а не въплъщение на моите очаквания.

Спомням си, че и аз в училище не бях ангел. Старая се да имам дружески отношения с нея – обичаме да се обличаме еднакво, да снимаме забавни видеа. За празници например сама помагам на Таня да се гримира по-интересно. Сега за нея това е повече от подражателство, но скоро ще стане начин за себеизразяване, като при всяка тийнейджърка. Вероятно не е правилно да я ограничавам.

Мария с дъщеря на 4 г.

Отношението ми към използването на детска козметика е положително. Кой, ако не мама, ще я научи да се гримира правилно? Детето трябва да види и знае как да се грижи за себе си, как да подчертава достойнствата и да замаскира недостатъците си. В края на краищата, живеем в свят, в който външността влияе пряко на успеха, затова е много важно да се представяме възможно най-добре.

Когато аз бях малка, никой не ми е казвал как да използвам правилно козметиката, дори нямах такава, и мисля, че това повлия на моята самооценка.

Затова, когато моята дъщеря ме помоли да ѝ купя, купувам, за да си създаде навик за времето, когато ще ѝ бъде необходимо.

Разбира се, против съм пълния грим с бейкинг (техника за скулптиране на лицето с помощта на пудра) и скули тип Ким Кардашиян, но мисля, че след 14 години може да подчертава леко естествената си красота.

Лилия с дъщеря на 5 г.

Категорично съм против детето ми да свиква с козметиката. Защо ѝ е от 4-5-годишна да се превръща в малка жена? Не искам от малка да има нагласата, че гримът е необходимост. Че не е достатъчно хубава, за да излезе от вкъщи просто такава, каквато е. Това ще ѝ попречи да си формира здравословно самочувствие.

Както много майки, и аз ѝ купих детски безцветен лак, хигиенични парфюми и прозрачен тен, но само, за да удовлетвори любопитството ю. Ще ми се козметиката да бъде за нея игра, а не норма. Прибирам своя козметичен несесер по-далеч и обяснявам, че гримът е за възрастни, както и алкохолът и други неща, от които я пазя.

Илона с дъщеря на 2 г.

Не знам на каква възраст бих разрешила на Оливия да се гримира, но знам едно – строгите забрани увеличават желанието. Момичетата гледат от майките си и е напълно естествено да искат да ги повтарят. Мисля, че в такива ситуации трябва да има компромиси. Например, може да ѝ позволя да си играе с мамината козметика или да ѝ купя детски гримове. Но ако иска да излиза гримирана навън, когато стане на 5-6, максимумът, който бих ѝ разрешила, е нежно розов блясък за устни и капка туш за мигли от детската козметика.

Има и друг момент – в нашият свят постепенно се свиват границите на външните атрибути на полова принадлежност и момчетата използват козметика, а момичетата носят мъжки вещи. Това по мое мнение не е много правилно, затова смятам, че ако момичето иска да се държи като момиче, това трябва да се поощрява.

Виктория с дъщеря на 8 г.

Моята София разбра рано какво е това козметика, защото от 4-годишна се занимава с гимнастика. На 6 започна да ходи по конкурси, а там е задължително да има пълен макиаж с тен, очна линия и т.н. може би именно затова в останалото време тя е равнодушна към това и не се стреми да се гримира в училище. Ние никога не сме правили култ от козметиката, нито сме забранявали, нито сме подтиквали, защото за нея тушът за мигли, фон дьо тена и червилото са обичайни неща.

Самата аз се гримирам минимално, затова и естествената външност за дъщеря ми е нещо абсолютно нормално, а гримът е важен в изключителни случаи.

А вие как мислите – от каква възраст е уместно да се използва декоративна козметика?

heroine.ru, адаптация Марина Атанасова

Заедно

Гримът има значение

Заедно

Силният грим е пречка за ръководен пост

Здраве

9 причини да не носим грим

Здраве

Учени: Майки, не лакирайте 3-годишните момиченца

Още от Да поговорим

Не се опитвайте да бъдете перфекни, а обичайте децата.

Снимка: Shutterstock

50 лесни начина да бъдете фантастичен родител – Част 1

Майка и дъщеря. Снимка: Shutterstock

10 особености на майката-тигрица

Полезно е детето да пише на ръка.

Снимка: Shutterstock

Писането на ръка: Най-добрият начин децата да се научат да четат

Снимка: Shutterstock

Как да повишим самочувствието на детето

Дете играе на брега на морето. Снимка: Shutterstock

 

 

Без страх: Как да подготвим детето за първа среща с морето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не се опитвайте да бъдете перфекни, а обичайте децата.

Снимка: Shutterstock

Майка и дъщеря. Снимка: Shutterstock

Полезно е детето да пише на ръка.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка и дъщеря. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

10 особености на майката-тигрица

Според нея пет минус е слаба оценка

Полезно е детето да пише на ръка.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Майкъл Дъглас с Керис и Дилън. Снимка: Getty

 

Заедно

Майкъл Дъглас на премиера на „America's Burning“ с децата

Актьор заведе Керис и Дилън на специалната прожекция на документалния филм

Дете играе на брега на морето. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве на семейството

Без страх: Как да подготвим детето за първа среща с морето

Защо хлапето се плаши от „голямата вода“ и как да се справим

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Има причина децата да проявяват капризите си пред мама.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Коя е причината за този феномен и може ли това да бъде преодоляно