Шакира и нейните 15 урока за майчинството

И за възпитанието на децата

03 ноември 2017 г.

Снимка: Guliver / Getty

Отглеждането и възпитанието на децата въобще не пречи на блестящата кариера на колумбийската певица.
Припомняме, че от 2011 година Шакира и испанският футболист Жерар Пике са заедно. Двойката възпитава двама сина.
Първият – Милан, се роди през 2013 година, а през 2015 г. на бял свят дойде и Саша.

Ето някои нейни изказвания, свързани с майчинството, събрани от woman.rambler.

1. Майчинството за мен стана основна професия – най-трудната, но и най-радостната. Музиката остана като хоби.

2. Щастлива съм, когато синовете идват на концертите ми. Искам да знаят коя съм аз и да се гордеят с мен.

3. Семейството, любовта, здравето на близките – това е най-главното за мен. Обичам да творя музика, но сега това отиде на заден план.

4. Когато станах майка, отново потърсих хармонията дълбоко в себе си. Сякаш вече не познавах своето тяло и дух, но постепенно успях да възстановя баланса. И сега отново мога да създавам песни.

5. Обществото оказва силен натиск над родителите. Ние трябва да сме идеални майки, а децата ни – шампиони във всичко. Аз призовавам всички да се успокоим и да осъзнаем, че основното и главното е щастието и здравето на децата ни.

6. Преди аз бях в центъра на собствената си Вселена, а сега съм просто спътник на планетата, наречена „Синове“.

7. Когато децата бяха още съвсем малки, наистина се замислях да зарежа кариерата си и да „работя“ единствено като майка.
За щастие, моят съпруг ме отказа от тази идея. Той каза, че винаги мога да се откажа от творчеството, особено, ако вече не мога да дам и да кажа нищо ново на света. А аз имах много нереализирани идеи.

8. Майчинството е много обсебващо. Дори не можех да си представя, че е толкова тежко и отнема толкова много енергия. През целия ден се тревожа за децата, постоянно мисля за тях, когато те не са край мен. И мога да кажа, че на 100% съм емоционално зависима от тях.


9. Когато детето се роди, не получаваш заедно с него пакет с инструкции. И това е най-трудното – да постигнеш всичко и да разчиташ на личния си опит.

10. Най-хубавото на майчинството е, че ти създава вътрешна организация и не ти дава време да се разпиляваш. За да успееш, трябва да си точна и организирана.
Например, аз отивам в студиото и знам, че имам 4 часа, за да работя. След това трябва да тичам, да взема Милан от детската градина или да заведа Саша на футбол. 

11. На нас, жените, ни е лесно да възпитаваме деца. Защото имаме вродено чувство за отговорност и можем да правим много неща наведнъж.
Мъжете не го умеят, не им е дадено.

12. Децата ми не принадлежат на една нация. Те са толкова испанци, колкото и колумбийци. Аз мисля, че е много важно да знаят своите корени.

Снимка: Guliver / Getty

13. От най-ранна възраст синовете ни се занимават със спорт и с музика. Саша повече обича да пее и да танцува, а по-големият – Милан, е луд по футбола както и татко му. Той е готов да се откаже от сладолед, за да получи допълнителна тренировка по футбол.

14. Не знам какви ще станат децата ми като пораснат. И това не е важно. Важно е да са щастливи, по пътя, по който сами са избрали да вървят

15. Кой е най-големият подарък, който децата са ми направили?
Страхотен опит, точните приоритети и много, много усмивки.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа