Съпругът, не децата е основният източник на стрес за жената

Учените с аргументи

09 Януари 2022 г.
Съпругът, не децата е основният източник на стрес за жената

Илюстрация: Guliver / iStock

Според нови изследвания, основният източник на стрес за омъжените жени са мъжете, а не децата. Омъжените жени изпитват по-голям стрес от самотните, заради натоварването и със служебни, и със семейни грижи. Те страдат по-често от главоболие, умора и негативни емоции. Но основната причина за техните проблеми не е грижата за децата, а поведението на техните мъже.

46% от запитаните признават, че децата им ги изнервят по-малко, отколкото съпрузите, като неприятните емоции не са свързани с изневяра или жестоко отношение, пише AdMe.ru и разкрива как точно мъжете ни лазят по нервите и как да избегнем стреса в отношенията с тях.

Мъжът се държи като дете

Много мъже се държат като деца до 43-годишна възраст и това се проявява в лекомислено отношение към детето и въпросите, свързани с него. „Седемгодишното си е седемгодишно, но 35-годишен мъж, който се държи като 7-годишно момченце е тежко, защото той трябва да е отговорен за детето“, казва една от запитаните жени.

Бащите се веселят заедно с децата, възприемат времето с тях като празник и развлечение. Майките се грижат за възпитание, здраве, образование, развитие на малкото и са по-въвлечени в неговия живот, по-често правят збележки и забраняват. Вследствие на това децата започват да асоциират със скука и строгост повече майките си и това предизвиква и конфликти между майки и деца, и спорове между родителите.

Решение

Ако двамата родители се придържат към единомислие, ако единият забранява нещо на детето, другият трябва да поддържа това решение, да действат общо и да се разбират предварително какво може и какво – не.

Не по-малко важно е и всекидневната грижа за детето да бъде разделена поравно. А майките е хубаво от време на време да отслабват контрола – понякога просто да поиграеш с детето е много по-полезно, отколкото все да го предпазваш от многобройните опасности.

Жените са потиснати от многото домакински задължения

Всяка пета майка посочва като източник на постоянен стрес отсъствието на съпруга ѝ, когато има нужда от помощ вкъщи. Жените губят повече време за осигуряване на битовите нужди на семейството, а мъжете имат повече време за почивка. По правило на жените се пада не само приготвянето на храната и чистенето, но и  плащането на сметки, закупуването на хранителни стоки и планирането на семейния бюджет.

От всички тези неща няма как да се откажем, но те натоварват, а и отнемат много време. Доказано е, че домашните задължения предизвикват повече стрес, отколкото работата – в офиса човек се чувства по-пълноценен и получава възнаграждение за труда си.

Решение

Най-очевидното е мъжете да помагат на жените си в домакинството и грижите да се разпределят по равно – това е един от основните фактори на успешния брак.

И двамата трябва да уважават усилията на другия, защото къщната работа е важна, въпреки, че не носи доходи. А когато се подели, всичко може да се случи по-бързо, и така и двамата после да имат свободно време.

Жените се чувстват виновни и страдат от липса на свободно време

Повечето дами се оплакват, че времето не им достига – след като се приберат от работа, те не си почиват, а се занимават с готвене, занимания с детето, пране… Затова се изморяват и допускат грешки.

И тъй като отговорността за семейството и дома ѝ е голяма, жената се чувства виновна, ако нещо се обърка. Тази вина, от своя страна, ѝ причинява стрес и пречи на справянето с всекидневните неща. Една от запитаните коментира това така: „Занимавам се с децата сама, в повечето време мъжът ми не участва. Затова ми се струва, че ако нещо стане не както трябва, съм изцяло отговорна аз.“

Решение

То е едно и е очевидно – жените да споделят с мъжете си какво ги тормози, а мъжете да поемат част от отговорностите и да помагат в преодоляването на многото малки и големи домашни задачи. И двамата да се стремят да управляват по-добре времето си, за да намалят тегобите и негативните емоции и да добавят към семейното щастие.

Да поговорим

Топ 5 на идеалните мъже според зодията

Новини

Мъжете са генетично склонни към игромании

Здраве

Мъжете днес променят ценностите си

Да поговорим

Мръсна работа

Още от Да поговорим

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)