Тенденции: 15-годишните все повече приличат на 30-годишни

До какво води акселерацията - няколко интересни хипотези

14 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Днешните 10-годишни деца изглеждат като тийнейджъри, а хората, които наричаме „на средна възраст“, изглеждат толкова млади, че не можем да им дадем 40 и повече години.

Наричаме това „акселерация“, но каква е причината за ранното порастване на съвременните хора и до какви проблеми може да доведе като възрастни – отговорите търси AdMe.ru.

Какво означава „акселерация“

Ръст: За последните 150 години човечеството доста е пораснало – средният ръст се е увеличил с 10 см. Например ние днес сме по-високи от предците си, които са живели в края на XIX в. с около една глава. Най-високи в света са холандците – средностатистическият мъж в Холандия е висок 182,5 см.

Полово съзряване: То настъпва по-рано и например ако през 1860-а година момичето е ставало жена на 16,5 г., днес тази възраст се е намалила на 10. Това се отнася и за момчетата, те обаче изостават от момичетата с около 1 година.

Тялото и ръстът днес престават да се развиват и да растат на 16 години при момичетата и на 18 при момчетата, а преди това се е случвало съответно на 20 и 22 г.

Стареем значително по-бавно от своите прадеди. Това е свързано първо с постиженията на медицината и с качествената храна. Днес според статистиката старостта настъпва на 65 години, като този показател варира в зависимост от страната: в Япония хората остаряват на 76, а в Папуа Нова Гвинея – едва на 45,5.

За сметка на ранното съзряване репродуктивният период се удължава значително. Средната възраст, на която настъпва менопаузата в наши дни е около 50 г. Няма мащабни изследвания, които да потвърждават, че тази възраст се увеличава, но някои учени са склонни да мислят, че се наблюдава такава тенденция.

Телосложението се променя: Преди ръстът се е увеличавал, като се е удължавала долната част на тялото, а съвременният човек се „източва“ от кръста нагоре. Тазът при жените постепенно се смалява и учените смятат, че това е резултат от еволюцията. Ние облекчаваме раждането, например с цезарово сечение, и организмът се приспособява.

Хипотези за влиянието на технологиите върху организма

Едно от популярните мнения гласи, че акселерацията е предизвикана от техническия напредък на човечеството, а именно:

- Увеличение на светлата част на деня заради електричеството;

- Увеличение на средната температура в жилищните помещения заради отоплението;

- Бързото развитие на медицината.

Смята се, че всичко това допринася за по-бавното „износване“ на човешкото тяло. Но това означава, че организмът хвърля цялата си енергия, за да се развива, а не да се справя с физически проблеми или агресивна околна среда. С това твърдение няма смисъл да се спори, въпреки че е малко вероятно само тези причини да водят до ускорено развитие на организма.

Има друго обезпокоително научно становище: Възможно е ускореното развитие на организма да е следствие от влиянието на химикалите върху нас, а именно тези, които влияят на ендокринната система. Когато влязат в организма, синтетичните субстанции действат като хормони. Те се откриват в пластмасите, в продуктите за лична хигиена и в козметиката, има ги и като добавки в някои храни. За всичко това обаче няма категорични доказателства.

Влиянието на храната

Снимка: Guliver / iStock

Поддръжниците на тази теория, наречена "нутриционна", са  склонни да мислят, че причината за ускореното развитие на хората е подобряването на храната. Те отдават голямо значение на витамините В6, В12 и фолиевата киселина.

Качественият състав на храната също се е променил и по-специално - водещата роля на месото.

Според данни за 2014 г. човек е консумирал средно 43 кг месо на година, а в средата на XX век тази цифра е достигала едва 23 кг;

Никой не казва, че трябва спешно да се яде месо, за да се увеличи растежа, но не е факт, че месните продукти съдържат вещества, необходими за здравословното развитие на младото тяло.

Проблеми на ранното съзряване

Снимка: Guliver / iStock

Процесът на акселерация учените не оценяват еднозначно. От една страна, тези промени са логични и подвластни на еволюцията, тоест в тях няма нищо ужасно. От друга страна, ранната зряла възраст може да доведе до някои социални проблеми. Например: едно 11-годишно момиче прилича на добре оформена жена, но емоционалната и умствената му интелигентност е на нивото на дете. Това поражда психологически и поведенчески проблеми: момичето изпитва сексуално желание, но изобщо не знае какво да направи.

Преобладаващият в обществото инфантилизъм също води до проблеми. Не е тайна, че в миналото хората е трябвало да пораснат много по-рано по прозаични причини – животът е бил труден. Формирането им като личности е ставало по-бързо.

Сега има дисбаланс: физически растем много рано, а психологически и емоционално оставаме деца за дълго време. Не много отдавна британски учени установиха, че човек може да се смята за възрастен след 30-годишна възраст. Факт е, че преди това в мозъка има важни физически промени, които влияят на психиката и поведението.

Не е тайна, че много хора обвиняват сегашното поколение, че започва незавиим живот твърде рано, но има и други, които вярват, че всичко си е както обикновено и природата не се нуждае от намеса.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа