Важните неща, преди да навършим 40

Основни решения в живота, свързани с финансите ни

11 октомври 2019 г.
Важните неща, преди да навършим 40

Снимка: Shutterstock

Кои решения във вашия живот ви доведоха до сегашното положение? Можеше ли да сте на друго място, ако бяхте избрали нещо различно? Голяма част от нашето разбиране за света, навиците и ценностите ни се формират още през първите 7 години от живота ни. Те са основният двигател на решенията, които взимаме през 20-те и 30-те ни години. Те, от своя страна, определят до голяма степен как ще протече целият ни живот.

Това важи с пълна сила и за нашите лични финанси. В тази статия ще си говорим за основните решения в живота на един човек до 40-ата му годишнина и как те ще отразят върху остатъка от земния му път.

Къде и в какво да живеем

Решението в кой град да живеем и в какво жилище е едно от тези, които играят основна роля за нашето финансово състояние и качеството ни на живот. Ако говорим за България, изборът ни на населено място се определя от два основни фактора – възможности за професионална реализация и разходи за живот. Ако сме родени в по-малък град, може да изберем да останем в него и да се задоволим с по-ниска заплата, но пък и основните ни харчове ще са по-ниски.

Другият вариант е да изберем да живеем в по-големи градове като София, Пловдив, Бургас или Варна, където има повече възможности за работа и бизнес, но разходите ни, свързани с плащането на наем или изпращането на ипотечен кредит, ще са доста по-високи, особено в столицата. Това е индивидуално решение, което вземаме като млади, но то определя в голяма степен как ще живеем след това.

Освен избор на град, следващото важно решение, което вземаме, е в какво жилище да живеем. Има разлика дали ще е къщата на мечтите ни (която изисква непрекъсната поддръжка и има много съпътстващи разходи), апартамент с подходяща големина или 4-стаен апартамент с неизползваеми стаи („ако ни дойде някой на гости“), особено ако финансираме покупката с кредит. Всъщност, една от основните причини в България хората да започват да спестяват и инвестират с по-големи суми след като навършат 40, е именно изплащането на големи ипотечни заеми.

Често се случва заемите да бъдат изплатени някъде около средата на 50-те ни години и да няма време, за да осигурим старините си. Продажбата на апартамента и преместване в по-малък е вариант, но колко от нас биха го направили?

Как ще си изберем партньор в живота

„По любов“ и „По богатство“ са добри отговори, но и двата могат да се окажат началото на един не толкова успешен брак. Любовта е наистина велико чувство, но не е толкова трайно, а парите могат да изчезнат дори по-бързо и от нея. Сигурно някой от вас няма да се съгласят, но за мен, едно от най-важните неща за устойчива връзка е сходното отношение към парите и тяхното харчене. Няма как двама души да имат съвсем еднакви разбирания за финансите, но ако са коренно противоположни, това не вещае нищо добро.

Парите са съществена част от нашия живот и те ни помагат да постигнем целите си. Наскоро поставих задача на едно обучение всеки от участниците (които бяха над 50) да определи своята топ цел в живота си. След това, трябваше да отговори на въпроса дали тя има някакво финансово изражение или не.

Целите бяха най-различни – от това да станат известни музиканти до това да създадат център за йога, но общото беше, че за всяка трябваха пари. Да, това е (жестоката) истина. И това дали ще работим по нашите семейни цели, заедно с нашия партньор, ще зависи до голяма степен дали ще ги постигнем или не. Да не забравяме и че парите са причина №1 за споровете с партньора вкъщи, както и причина №2 за разводите (основната са изневерите, разбира се).

Кога ще започнем да спестяваме за пенсия

Всъщност, тук има два основни варианта. Първият е да оставим грижите за нашите старини на държавата и НОИ. В този случай, мога да ви пожелая само да имате здраве, за да работите до 70, 75, 80 или колкото е пенсионната възраст, когато стигнете до този етап от живота си. Голяма част от сегашните пенсионери продължават да работят, защото пенсията не им стига. Може да сте като тях. Вторият вариант е сами да се погрижим сами за златните си години и да си направим собствен пенсионен фонд. Неговият размер зависи от няколко неща: кога ще започнем да го пълним, по колко пари ще отделяме всеки месец и каква доходност ще ни носят те.

Простата сметка показва, че най-голям ефект ще постигнем, ако започнем да спестяваме рано, дори да отделяме по-малки суми от нашата заплата. Доходността също има своята граница и освен, ако не превърнем тази дейност в наша професия или не се казваме Уорън Бъфет, повече от 10% на година за дълъг период от време, ще е малко вероятна. И така, ще ви споделя едно просто правило, което може да използвате за вашите спестявания: ако започнете да заделяте пари в 20-те си години: нека това да са поне 10% от вашите доходи, 15% в 30-те години, 20% в 40-те години, 30% в 50-те години и поне 50% в 60-те си години.

Стойне Василев

Той е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Пълния текст можете да прочетете в Мениджър нюз

Да поговорим

С възрастта приятелите намаляват и това не е лошо

Да поговорим

Вредните навици, които ни губят времето (и парите)

Образование

10 типични грешки на семейния спор

Да поговорим

Семейният живот – все по-щастлив с напредване на възрастта

Още от Да поговорим

Майка, прегръща синовете си. Снимка: Getty

10 неща, които майките никога не признават на децата си

Брачен пръстен. Снимка: Getty

Годежният пръстен е обещание, не гарантира сватба

Притеснението за външността е често срещано в тази възраст.

Снимка: Shutterstock

Тийнейджъри: 6 съвета за възстановяване на самочувствието

Обичта на бащата е безусловна и обективна.

Снимка: Shutterstock

Колко важна е ролята на бащата за 5-годишното дете

Особено в топлото време е много полезно за малчуганите да ходят боси.

Снимка: Shutterstock

7 причини да оставите децата да ходят боси

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Кевин и Хейс Костнър. Снимка: Getty

Заедно

Кевин Костнър подкрепи дебюта на сина си в Кан

16-годишният Хейс с първа роля във филма на татко си „Хоризонти: Американска сага“

Брачен пръстен. Снимка: Getty

Да поговорим

Годежният пръстен е обещание, не гарантира сватба

Какво е „shut up ring“ и защо мъжете го правят

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Притеснението за външността е често срещано в тази възраст.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тийнейджъри: 6 съвета за възстановяване на самочувствието

Ето как да помогнете на порасналото дете да си върне усмивката

Татко проверява дали бебето спи. Снимка: Getty

 

Здраве

Бебето трябва да се научи да заспива само

Науката срещу едни от най-популярните митове (част 2)

Обичта на бащата е безусловна и обективна.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Колко важна е ролята на бащата за 5-годишното дете

То има нужда от закрила, от сигурност, от модел на поведение

Особено в топлото време е много полезно за малчуганите да ходят боси.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 причини да оставите децата да ходят боси

Не само е полезно за стъпалата, но прави малчуганите и по-умни