Загубата на домашен любимец се отразява пагубно на децата

Смъртта на животинката винаги се преживява много емоционално от малчуганите

16 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Учени от Масачузетската клинична болница в Бостън, САЩ, установиха, че смъртта или загубата на домашен любимец в семейството може да има сериозни последици за психическото здраве за децата.

За да достигнат до това заключение, изследователите са проучили ефектите от тази загуба в над 6000 семейства в Бристол, Великобритания. Оказва се, че децата на възраст между 6 месеца и 8 години страдат от безпокойство, меланхолични са или имат проблеми със съня. На по-късна възраст някои от тях дори развиват психопатологични разстройства.

„Смъртта на домашен любимец е може би една от първите загуби, срещу които детето се изправя в живота“, казва водещата авторка на изследването Катрин Крофорд от Центъра за геномна медицина в Клиниката в Масачузетс. „Ние установихме, че тя е причината на по-късен етап някои от децата да развиват психични заболявания“, допълва тя.

Авторите на изследването подчертават, че родителите и лекарите не трябва да пренебрегват тази загуба и трябва да обърнат сериозно внимание на поведението на детето, тъй като последиците могат да са необратими.

„Децата възприемат животните като членове на семейството. Те общуват с тях като с хора. По-малките деца в ранните стадии на развитие не могат да направят или правят малка разлика между хората и домашните любимци, поради което приемат загубата им травматично“, обяснява д-р Ерин Дън от отдела по психиатрия на Клиниката в Масачузетс и съавтор на изследването.

„Характерно е, че страданието на децата при загубата на любимец не зависи от социалния статус на семейството и от доходите им. Също откритие за нас бе, че момчетата страдат повече след загубата, отколкото момичетата“, допълва още тя. 

Според лекаря връзката между деца и домашни любимци е толкова силна, че тяхната загуба засяга почти целия по-нататъшен период от развитието на малчугана.

Изследването е публикувано в European Child & Adolescent Psychiatry.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.