Защо детето няма приятели

Как да помогнем на самотните малчугани

13 Септември 2020 г.
Защо детето няма приятели

Снимка: Shutterstock

Приятелствата, които възникват в училище или в парка, са важни за децата. Приятелите обогатяват живота им, повишават самочувствието и осигуряват моралната подкрепа, от която те се нуждаят, когато имат нужда  - дори за такива неща като таблицата по умножение или да им припомнят някоя важна историческа дата. От гледна точка на развитието, формирането на успешни връзки с връстници е основно умение, което децата ще използват и усъвършенстват през целия си живот.

Но за някои е трудно да се впишат в класа, играещите в парка или която и да е друга група. Те трудно установят силни връзки с връстниците си и често остават изолирани и вероятно самотни. Тези деца обикновено не разбират защо трябва да се споделят играчките или да се включват в игри, които не им допадат. Така обаче остават още по-настрани и постепенно другите спират да ги търсят.

Ето кои са причините за подобно поведение и как може да помогнете на детето в такава ситуация.

Снимка: Shutterstock

Развийте социалните му умения

Социалните умения не възникват спонтанно при всички малчугани. Импулсивните и хиперактивни деца често действат по начин, който пречи на силното им желание за приятелство. Някои се затрудняват да контролират гнева си, когато не могат да получат това, което искат, и по този начин отчуждават другите деца.

Ако сте забелязали, че детето ви не взаимодейства добре със своите връстници, опитайте да тренирате неговото поведение у дома. Обяснете му, че приятелите очакват същото добро поведение от него. Тренирайте у дома да прави отстъпки и да приема другите такива, каквито са, започвайки с членовете на семейството. Така то постепенно ще усвои основни социални умения за групов живот и ще създаде приятелства. Импулсивните деца също така имат нужда от практикуването на различни стратегии за разрешаване на конфликти с връстниците. Ролевите игри у дома са много полезни за тях.

Най-важният модел за подражание си остава майката. Затова много внимавайте какво поведение демонстрирате. Детето се учи от вас буквално от първа ръка. Внимавайте как говорите и се държите в семейството, с близките и приятелите си. То попива всичко.

За децата, които се нуждаят от повече напътствия, може да използвате тактиката на простите ежедневни разговори. Открийте подходящи теми, които да дискутирате и опитайте да разработите стратегия, която да стимулира отварянето им към света.

Ако въпреки всичко детето продължава да стои самотно, докато другите играят, поговорете и с неговия учител в училище. Децата често казват „всички ме мразят“, но не успяват да опишат какво точно се случва. Учителите на детето могат да разберат по-добре отношенията му с връстниците и да предложат подходящи решения на проблема, слагайки го на един чин със съученик, с когото би намерило общи теми например.

Срещи за игра

Контролираните срещи за игра са чудесен начин да срещнете детето си с други деца и да му помогнете да изгради своите социални умения. В началото винаги стойте наблизо, за да реагирате, ако има някакъв проблем. Постепенно оставете детето само да се справя в новата за него среда. Бихте могли за тези срещи да се уговорите с приятели или колеги със сходни на възраст деца.

Може също така да поканите на гости приятелка с дете на подходяща възраст. Вашият малчуган ще се чувства на своя територия, която ще му помогне да се отпусне. Заедно с него предварително измислете игри, които той да предложи на другото дете. И следете дали се забавляват заедно, защото това е важното в случая. Ако има нужда, се включете в играта, за да стане по-весело. Но не прекалявайте, срещата трябва да върви непринудено, а не да се усеща вашето дирижиране на всяко действие и противодействие. Децата трябва да усещат топлина и подкрепа, а не педантичност.

След срещата поговорете с детето как е минало и наблегнете на това как добре са се забавлявали. Така ще го мотивирате да търси компанията на деца. Съсредоточете се върху доброто му поведение, но избягвайте критиките. Похвалите вършат много повече работа и са далеч по-градивни. И винаги наблягайте на това, че са правили нещо заедно. Вместо да кажете „Браво, много добре кара тази количка“, кажете „С приятеля ти се справихте много добре с движението по пътя с колите“.

Снимка: Shutterstock

Някои деца са срамежливи

Някои деца от съвсем малки са изключително срамежливи и това им създава проблеми след време, когато трябва да открият приятели. Те имат нужда от толеранс, за да се запознаят с някого, да го опознаят и да му се доверят. Не се притеснявайте, ако детето ви е малко по-колебливо сред своите връстници. Няма как всяко дете да бъде роден лидер и не очаквайте подобно поведение от него. В никакъв случай не го притискайте да бъде активно и винаги първо. Това още повече ще го притесни.

Родителите обаче не трябва да правят грешка, приемайки срамежливостта като оправдание да държат своите деца под стъклен похлупак. На срамежливите деца трябва да се даде възможност да се запознаят с нови деца и да им се помогне да се приспособят и преодолеят прехода по начин, който няма да ги кара да се чувстват неудобно.

За начало планирайте срещи за игра у дома, където детето ще се чувства комфортно и защитено. Спортните и артистични занимания са много подходящи за такъв тип деца, тъй като им помагат да открият себе си и да повярват в своите възможности. А и там се създават приятелства с връстници, които имат същите интереси, което помага да се сведе до минимум тревожността.

Всяко дете е различно

Има разлика между срамежливите деца и тези, които просто са по-интровертни и предпочитат да прекарват свободното си време в четене или рисуване сами. Дори децата в едно семейство имат различни характери. Не притискайте децата, които предпочитат спокойствието и имат малко приятели. Но е от съществено значение да дадете възможност на най-интровертните да се сприятелят със свои връстници.

Не очаквайте детето ви изведнъж да се сдобие с много приятели. Понякога са достатъчни един или двама, но да бъдат истински. И не се притеснявайте, че не е от т.нар. популярни деца в училище или класа. Това няма да го направи по-малко стойностен човек.

По материали от Mamma sto bene

Заедно

8 задължителни дрехи в детския гардероб

Здраве

Най-често срещаните проблеми сред тийнейджърите

Да поговорим

5 типа родители, които провалят живота на дъщеря си

Още от Да поговорим

Полезно е детето да пише на ръка.

Снимка: Shutterstock

Писането на ръка: Най-добрият начин децата да се научат да четат

Снимка: Shutterstock

Как да повишим самочувствието на детето

Дете играе на брега на морето. Снимка: Shutterstock

 

 

Без страх: Как да подготвим детето за първа среща с морето

Има причина децата да проявяват капризите си пред мама.

Снимка: Shutterstock

Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Дете на пързалката. Снимка: Shuttrstock

Гняв, завист, злоба – как да реагираме на протеста на детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Полезно е детето да пише на ръка.

Снимка: Shutterstock

Ваканцията е любима тема на децата, спор няма!

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Полезно е детето да пише на ръка.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Майкъл Дъглас с Керис и Дилън. Снимка: Getty

 

Заедно

Майкъл Дъглас на премиера на „America's Burning“ с децата

Актьор заведе Керис и Дилън на специалната прожекция на документалния филм

Дете играе на брега на морето. Снимка: Shutterstock

 

 

Здраве на семейството

Без страх: Как да подготвим детето за първа среща с морето

Защо хлапето се плаши от „голямата вода“ и как да се справим

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Има причина децата да проявяват капризите си пред мама.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Коя е причината за този феномен и може ли това да бъде преодоляно

Дете на пързалката. Снимка: Shuttrstock

Да поговорим

Гняв, завист, злоба – как да реагираме на протеста на детето

Помогнете на хлапето да се справи с бурните емоции