Защо е важно да пеете на бебето, дори е да е ужасно фалшиво

Как люлчините песни успокояват

12 май 2022 г.

Илюстрация: Getty

В наши дни майките рядко пеят приспивни песни на децата си. Тази традиция съществува от векове - и то неслучайно.

Какво пречи на младите майки да пеят приспивни песнички на бебето?
Ето основните отговори.
Първата е, че са убедени, че нямат талант, пеят фалшиво и не искат да развалят слуха на детето.
Втората е, че се чувстват неловко и малко глупаво.
При всички положения женският глас е много подходящ и няма как да нанесе „щети“ на бебето. Гласът на майката ще му донесе повече полза и щастие, отколкото, ако тя го лиши от това.

Ползата 
Приспивните песни са специален жанр на фолклора, „песен за сън”. Името на много от авторите им остава неизвестно или то просто е забравено, но тези песните се пеят и до днес. Защо? Защото продължават да изпълнява успешно своята функция – да успокояват детето и да му помагат да заспи, заради особеностите на ритъма и начина на изпълнение, обяснява психоложката Олеся Гаранина.
Приспивната песен е ритуал, свързан специално със съня. Мама не пее приспивни песнички през деня, приготвяйки вечеря или оправяйки леглото. Тя пее вечер. И дори бебето осъзнава, че след това е време за сън. И накрая, приспивната песен дава на детето внимание, любов и грижа. Тя създава специална връзка между майката и бебето (между другото, татко също може да пее, ако иска).
В момента на заспиване детето усеща, че не е само. Защото потапянето в съня е на практика отделяне от родителя. Много деца, особено тревожните, не искат да се разделят. А този прост ритуал ги успокоява.

Значението на майчиния глас

От 26-27-та седмица на бременността нероденото реагира на звуци. То свиква с определен ритъм на речта и започва да различава гласа на майка си сред останалия шум. Така след раждането то бързо разпознава любимия глас и го слуша, успокоява се по-добре, когато майка му говори и го утешава.
То буквално попива всичко, което казва мама, без дори да разбира значението на думите. И накрая, то е безразлично към вашите певчески възможности. То обича всичко във вас, включително вашия уникален глас.

Снимка: Getty 

Основната цел на приспивната песен е да отпусне, успокои и приспи бебето.
Преди да започнете да пеете, се уверете, че то е сухо и е добре нахранено. Изключете осветлението (на тъмно започва производството на хормона на съня мелатонин) или оставете нощна лампа с приглушено осветление. Сипете си чаша топличък чай. Отпийте няколко глътки - това е добре за гласните струни. И започнете да пеете.

Майсторски клас

1. Изберете приспивната песен, която най-много харесвате. Можете лесно да намерите текста в интернет. Има достатъчно сайтове с текстове на приспивни песни и тяхна аудио версия. Можете да изберете репертоар от няколко приспивни песни и след това да ги редувате, за да не ви омръзне да пеете едно и също нещо.

2. Репетирайте сами. Пейте приспивна песен, когато няма никой вкъщи. Запишете я на устройство, на което можете да я прослушате. Чуйте я. Ще се убедите, че не е толкова страшно, колкото ви е изглеждало в началото. Гласът ви е приятен и почти правилно изпълнявате мотива. Можете, разбира се, да работите върху изпълнението, ако сте перфекционист.

3. Настройте се на вълна на спокойствие. Децата, особено малките, перфектно усещат емоционалното състояние на майка си. Ако сте нервни, това ще се предаде на детето. Следователно, трябва да се успокоите. Уверете се, че нищо не ви разсейва - затворете вратата на стаята, изключете телефона.

4. Вземете бебето в ръце, целунете го. Вашето докосване и ласка ще му бъдат приятни. То ще се чувства напълно защитено и спокойно.

5. Започнете да пеете тихо. Пейте с напевен, монотонен глас. И най-важното е за харесвате това, което правите. Думите на приспивните песни често ни връщат в детството, когато самите ние сме били малки и сме гледали „Лека нощ, деца!" А спомените за безгрижните дни от миналото са прекрасен вътрешен ресурс, който ни зарежда със сили.

6. Не си тръгвайте веднага след приспивната песен. След като свършите да пеете, постойте до детето за известно време тихо.  Може би то вече е задрямало. Ако не е, просто го целунете и тихо кажете лека нощ.
Вие сами няма да забележите как приспивните песнички в крайна сметка ще станат част от живота ви с вашето бебе.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа