Защо крещенето на децата заради оценки не помага

6 причини да не го правите, заради вас самите и заради него

02 декември 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock 

Добре е родителите винаги да намират начин да помагат на децата си за училище (без да им пишат домашните, разбира се), но когато се върнат вкъщи с бележниците, резултатите в тях не бива да ви ядосват.
Лошата оценка е нещо, на което трябва да се обърне сериозно внимание, но родителите, които започват да крещят на децата си заради това, всъщност нанасят много повече вреди, и то в дългосрочен план.
Съществуват къде-къде по-приемливи, разумни и полезни решения на проблема.

Ето защо крещенето на децата заради лоши оценки влошава положението:

1. Най-често крясъците не се отнасят до реалните проблеми на детето в училище. Например един родител ограничава социалните контакти/занимания на детето, за да има повече време да си подобри успеха. Проучванията обаче сочат, че това върши работа само ако въпросните социални контакти разсейват детето от уроците му. Ако случаят не е такъв, то тогава това е напълно грешен подход, защото лишавате детето си от нещо много важно – да бъде част от една социална група. За да подобрите положението, трябва да разберете точната причина за понижения успех в училище.

2. С крясъци рискувате да изнервите и натоварите детето до степен, в която да избягва да търси подкрепа у дома, когато се отнася до някакъв проблем в училище. Възможно е да не дойде занапред с реален проблем при вас само защото се страхува от реакцията ви. В крайна сметка не можете да го наказвате просто защото не се справя добре в училище. Най-много да го накарате да намрази училището и да ходи с абсолютно нежелание, а в един момент – и да започне да бяга от часовете.

3. Крещенето върши работа до едно време. Ако вие като родител често викате на детето си за щяло и нещяло, в един момент то просто ще спре да се впечатлява и да ви обръща внимание. Не само че ще олекнете в очите му и ще се почувствате ужасно безпомощни, ами ще го приучите на подобен истерично-креслив модел на поведение.

4. Най-много да постигнете обратния ефект – детето не само да подобри, ами дори да влоши успеха си в училище. Ако проблемът остане неразрешен, детето ще натрупва негативни емоции, защото не е получило помощта, от която наистина се нуждае, не е било изслушано и разбрано.

5. Крещенето е унизително за детето ви. Това от своя страна естествено може да доведе до негативна реакция. То ще възприеме себе си като жертва в дадената ситуация и изобщо няма да поеме отговорност за слабите си оценки.

Целия текст четете в Обекти. бг

 

 

Коментари
Последни видеа