Защо летните лагери са полезни за децата

Те им помагат да се социализират и да станат по-самостоятелни

29 Юли 2021 г.
Защо летните лагери са полезни за децата

Снимка: Shutterstock

 

Една седмица далеч от дома, мама и татко, баба и дядо, дори от кучето… За детето това е ново приключение. И няма никакво значение дали ще спи на палатка в планината, ще се спуска по бързи реки, ще се учи да се ориентира по мъха на дърветата и звездите или ще пее песни с останалите деца край огъня, запален на плажа.

Приключението се нарича летен лагер. И несъмнено е едно от най-запомнящите се преживявания за децата, за които те разказват с любов с години и дори като възрастни, припомняйки си забавните истории, случили се там.

Летните лагери обаче носят не само спомени, а и много конкретни ползи. Ето кои са те.

Снимка: Shutterstock

Социални контакти

Няма съмнение, че това е първият бонус, който те дават на детето. Дори и най-срамежливият малчуган, който трудно успява да завърже приятелства в училище, тук се отпуска и изведнъж се оказва обграден от съмишленици, с които са на една вълна.

Има и нещо друго. В домашната и спокойна семейна среда децата свикват със социалните взаимоотношения, които представляват за тях източник на сигурност. В училище те се научават да общуват, но с едни и същи хора. Опитват се да изградят с тях определени взаимоотношения, които по някакъв начин ги успокояват и разкриват личността им, подпомагат техните нужди.

Когато са на лагер, макар и само за една седмица, децата трябва да се научат да влязат в съвършено нова роля и да се разбират с другите. Те свикват много бързо да откриват особеностите на всеки един там и да се напаснат така, че да си прекарат всички заедно добре. Развиват също така истинско шесто чувство, аналитични умения и внимание към детайла, които им помагат да се случи всичко това.

Бърза адаптация

Вкъщи (а също и в училище) всичко е просто и познато. В повечето случаи това всичко е направено така, че да бъде в услуга на детето, за да улесни живота му максимално.

Когато се озове само и в непозната среда, в непозната ситуация и с хора, които са непознати, то трябва много бързо да се научи да се адаптира. При това не само в една посока. Трябва да адаптира навиците си към общите правила, да адаптира вкуса си към предлаганата храна, да адаптира нуждите си към тези на другите.

Отначало всичко може да изглежда трудно. В действителност тази способност да се адаптира се превръща в умение, което остава за цял живот, и носи много ползи на детето дори и в зряла възраст. Защото оттук нататък животът ще иска почти винаги това от него. Когато е подготвено, то ще знае как да реагира в дадена ситуация и няма да изпада в стрес, а бързо ще съумее да извлече най-важното, за да се впише сред другите.

В този смисъл, лагерът е перфектното място, където детето ще се научи да се вписва в ситуации, различни от тези, в които досега е било и далеч от зоната му на комфорт в домашната среда.

Дисциплина и липса на капризи

Няма какво да се лъжем. В лагера няма кой да угажда постоянно на капризното дете. А у дома мама и татко са помислили почти за всичко.

Например: децата обикновено не носят отговорност за битови неща. Те замърсяват дрехите си, но от тях се иска най-много да ги сложат в коша за пране или пералнята, нищо повече. Евентуално оправят сами леглото си и подреждат стаята. И с това ангажиментите им почти приключват.

Когато са сами, те трябва бързо да измислят как да поддържат реда в помещението, което ще обитават през следващите 7 дни. Това включва също така да се грижат и за другите, с които споделят това помещение. Това е важен урок, който научават в движение. Но той ги прави отговорни и самостоятелни. Невинаги е лесно да научите детето на всичко това у дома, защото то просто знае, че ако не се справи, има друг, който ще оправи нещата след него. А на лагера трябва да разчита само на себе си.

Снимка: Shutterstock

Контрол над собственото тяло

Ето това е вече наистина изключително ценно умение, което ще помогне на детето много – както сега, така и в бъдеще. Да се научи да разпознава и контролира нуждите на своето тяло, е нещо, което трудно може да се случи у дома. С обяснения и разговори то може да добие известна представа, но трябва да има ключов фактор, който да му въздейства да започне да го прави.

Летните лагери изискват много енергия. Децата се включват в много ежедневни дейности и дните са белязани от различни моменти, които изискват физическа и умствена ангажираност. Това прави малчуганите не само по-издръжливи, но им дава възможност и да се справят по-лесно с натрупаната умора, да противодействат на стреса и да усещат кога са на предела на силите си.

След лагера вероятно ще се учудите на промяната в детето, при това в положителна посока. Най-малкото – вечер няма да се налага да му напомняте по 100 пъти да си ляга и да разтребвате след него стаята. Заслужава си определено! Въпреки, че е много вероятно да се прибере „на решето“ от комарите и може би малко по-мръсен, малчуганът ще е безкрайно щастлив.

По материали от Bambinopoli

 

Здраве

За децата е полезно да играят на открито

Да поговорим

С деца на къмпинг

Да поговорим

14 занимания в природата с децата

Още от Да поговорим

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

3 правила на детската площадка

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

3 ритуала за „Добро утро“ на бебето

Звукът предава усещане за близост.

Снимка: Shutterstock

Чувствате се самотни? Увеличете звука

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

3 черти на добрите мама и татко

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Заедно

Успехът

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Ема Робъртс. Снимка: Getty

Заедно

Ема Робъртс обяви годежа си

Звездата от "Американска история на ужасите" и Джон Коди са заедно от 2 години

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Заедно

Успехът

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 правила на детската площадка

Как да сприятелите детето с останалите играещи там

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве на семейството

3 ритуала за „Добро утро“ на бебето

От настроението, в което детето посреща сутринта, зависи целият ви ден

Кърмата се променя през различните месеци.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как се променя кърмата

Тя се нагажда спрямо нуждите на бебето в различните фази от растежа му

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Жега и безсъние мъчат бременната

Съвети от жени, намерили решение

Чарлийз Терон с Джаксън и Августа. Снимка: Instagram

 

Заедно

Чарлийз Терон с пожелание към дъщерите си

Актрисата се надява те да се посветят на благотворителността като нея