Защо понякога бавачката е по-добра от бабата

Майка споделя собствен опит и развенчава митове

06 май 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

С отглеждането на големият ми син помагаше майка ми, както и родителите от страната на бившия ми съпруг. За което съм им безкрайно благодарна. Тогава мислех, че възпитанието на бабите и дядовците носи голяма полза. Затова и съвсем не признавах бавачките.

Оказа се, че не всичко е толкова просто. Има си и минуси, когато за детето ти се грижат роднини.
Ето няколко мита за бабите, които развенчах с течението на годините:

Любовта на баба е по-голяма, от тази на бавачката
Естествено, любовта към внуците е неоспоримо преимущество на бабите. Но в моя случай тя обичаше сина ми прекалено силно. Толкова, че ако ѝ се беше покатерил на главата, тя щеше да му каже „браво“.

Подобна безгранична любов може да доведе до това, че малкото да престане да оценява това чувство. Освен това сляпата любов и хиперопеката пречат на детето да порасне самостоятелно и да се научи да взима собствени решения. Любовта на баба му дава правото да прави непозволени неща и да не бъде наказвано за тях.

Тя може и да се отрази негативно на дневния и хранителен режим, защото много баби разрешават да се гледат филмчета след времето за лягане, както и да се хапват неразрешени от родителите неща.  

Бабата знае и усеща по-добре от останалите
Да, това е така. Но бабата взема тези решения самостоятелно. Дори и не смята за нужно да уведоми родителите. Според мен, това е егоистично. Например, на мен не ми казаха, когато са кръстили сина ми. Разбрах за това едва след няколко седмици.

В момента имам мюсюлманско семейство, а родителите на първия ми съпруг са православни християни. Бабата и дядото на своя глава са решили да кръстят Ярослав и зад гърба ми са договорили обреда. Дори не ми и предложиха да избера кръстник на сина ми.

Когато научих, родителите на мъжа ми обясниха: „Дете, което не е кръстено, не е Богоугодно, а сега всичко е наред.“ Още тогава трябваше да си взема детето и да се грижа за него сама. Но аз, възпитана в източните традиции, се доверявах на по-възрастните, уважавах и почитах не само своите майка и баща, но и, разбира се – тези на съпруга ми. И нямаше как да се съмнявам, че те правят всичко за доброто на Ярослав.
След това се оказа, че не съм знаела много неща – за поведението на сина ми в училище и за проблемите там, за малки и големи пакости. А една бавачка никога не би се осмелила да постъпи така (малко вероятно е и да е религиозна фанатичка). Детето за нея е работа и колкото по-професионално я върши, толкова по-добре за нея.

Баба храни най-добре
Несъмнено, баницата на баба е най-добрата. Но само за специални случаи. Мисля, че бабата и правилното хранене са несъвместими. А бавачката ще изпълнява режима по часовник, както родителите са казали, което означава, че няма да има преяждания, проблеми с наднорменото тегло и здравето в бъдеще.  

Синът ми има проблем с излишното тегло – от ранно детство има разширен стомах. Той е на 11 г., но при ръст 155 см, вече тежи 63 кг. А това е доста.
И се дразня, че бабата не издържа и дава на детето това, което му е забранено. На забележките ми, майка отговаря: „Каквото съм сготвила, той трябва да го опита!

На бабата не трябва да се плаща, за разлика от на бавачката
Аз не мисля така. Възпитанието на децата е действителен труд. А всеки труд трябва да бъде заплатен. Именно затова моята майка работи у дома на пълна работна заплата и й плащаме редовно.

Може би създавам впечатление, че съм голям противник на бабите. Това съвсем не е така! Желая им всичко най-хубаво. Именно затова съм за идеята, че възпитанието на детето от баба плюс бавачка е най-доброто решение. Още повече, че имам две деца, за които са нужни двойно повече сили.

Очакваме нашата бавачка в края на месеца. Въпреки че тя е дългогодишна позната, която има опит, се подготвям за срещата ни много внимателно. Имам списък с правила за възпитание, както и съм подготвила трудов договор. Когато доверяваме децата си на някого, не трябва да има неясноти. Всичко трябва да бъде разчетено до най-малката подробност.

Как ще реагира на това майка ми? Все още не знам, но в продължение на два месеца се подготвям за този разговор. В момента ми се иска тя да си почива повече и по-често. Надявам се, че тя също ще оцени помощта на бавачката.

Текст: Нурия Архипова/letidor.ru, адаптация: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа