Защо жените са така особени

15 удивителни факта, за които те самите дори не подозират

08 Март 2019 г.
Защо жените са така особени

Снимка: Guliver / iStock

Чудо на природата – жената може буквално всичко: да възпитава деца, да се издига в кариерата, да пече курабийки, да кара тир, да ходи на родителски срещи, наравно с мъжете да отстоява интересите на страната, да мести гардероби, да си прави прическа и грим за 6 минути… Има и много неща, които представителките на нежния пол дори не подозират за себе си, а са доста любопитни: ето 15 факта, които го потвърждават:

1. Психичните връзки при момичетата започват да се формират по-рано, отколкото при момчетата в детска и юношеска възраст. С това се обяснява защо жените имат по-развити мисловни процеси в емоционалната сфера, отколкото мъжете.

2. Калигинефобията, известна също и като венустрафобия, се изразява в панически страх от красиви жени и, колкото и да е нелепа, по правило от нея страдат млади мъже. Най-често тази фобия от красавици минава в по-напреднала възраст, но въпреки това не всички мъже успяват да я победят дори, когато станат на години. Красотата, както знаем, е страшна сила!

3. Спастичните болки ниско в корема по време на месечен цикъл могат да бъдат толкова силни, както при всички хора по време на сърдечен пристъп. От това състояние, известно като дисменорея, страдат милиони жени всеки месец.

4. Известно е, че жените изричат около 13 000 думи повече от мъжете на ден. Приятелки, съседки, колеги – как да устоиш и да помълчиш?!

5. Жените, които редовно използват червило, били обект на изследване, което доказва: изяждаме около 2-3 кг от този вид козметика през живота.

Снимка: Guliver / iStock

6. Жените мигат два пъти по-често от мъжете – ето откъде идва изразът „пърха с мигли“.

7. Първият програмист в историята е Ада Лъвлейс (1815 – 1852) – английска математичка и единственото законно дете на поета Лорд Джордж Байрон. Тя е известна преди всичко с това, че е създала описание на изчислителна машина, като проектът за нея е разработил съпругът ѝ Чарлз Бабидж. Но е факт, че Ада е съставила първата програма за изчислителна машина и е въвела термините „цикъл“ и „работеща клетка“.

8. Жените помнят по-добре от мъжете къде се намират различните вещи – имат специфична памет за това. Колко често мъжът е молил за помощ, докато си намери ризата, чорапите и разни други предмети?

9. На улиата жените се ориентират по сградите, надписите и специфичните обозначенията, а мажете използват за описание посоката и разстоянието. Затова жената е по-вероятно да каже: „След магазина за бельо завийте надясно, докато не стигнете до моста, точно преди него ще видите една голяма бяла сграда с оранжев покрив“, докато мъжът би упътил така: „Трябва да продължите 5 километра на север, после по улица „Свобода“ завийте на изток и продължете още 4 километра“.

10. Момичетата имат с 11% повече неврони в мозъчните центрове, отговорни за езика и слуха, отколкото момчетата.

Затова жените не само слушат по-добре от мъжете, но и различават повече емоционални оттенъци, например разновидностите на плача. Затова и, когато бебето плаче, майката може с голяма вероятност да определи какво го тормози.

11. Жените различават по-добре оттенъците на цветовете от мъжете. Затова синьо и тъмносиньо са два съвършено различни тона, да не говорим за виолетовото, пурпурното и лилавото.

Има теория, че това възприятие на цветовете се е формирало в процеса на еволюцията: докато мъжете са се сражавали с воини от други племена или са ходели на лов, жените пазели дома и събирали храна. Способността да различават фини нюанси им е помагала да намират ядливи растения.

12. Момичетата развиват фини двигателни умения по-рано от момчетата. Това дава научна обосновка на схващането, че нежния пол има по-прилежен и красив почерк, съвсем различен от мъжкия

13. Мъжкият нос е с 10% по-голям от женския и това се свързва с повечето мускулна маса и необходимостта от повече кислород, заради което ноздрите са по-големи при мъжката половина на човечеството. Разликата в размерите започва да се проявява към 11-ата година, когато момчетата започва да се развива по-активно мускулна тъкан, а при момичетата се образува мастна тъкан.

14. В сравнение с мъжете жените имат по-слаби ставни връзки, затова са по-гъвкави и им е по-лесно да направят шпагат, например. Но в това има и недостатък – жените са подложени на по-висок риск от травми на ставите.

15. Кожата на жените е доста по-тънка от мъжката, в нея рано се изчерпват запасите от колаген, затова е по-склонна към поява на бръчки.

Пазете жените, мъже! Не се страхувайте от красотата им, но се прекланяйте пред техния ум, който ги прави силни, сръчни, хитри, безстрашни… И никога не ги разстройвайте – нека плачат само от щастие и да се смеят до сълзи!

Източник: letidor.ru, превод Марина Атанасова

Новини

Жените с деца са по-продуктивни в работата си

Заедно

Съвет към жените от Даян Кийтън

Хранене

Жените преяждат, когато са в цикъл - защо става така

Здраве

Защо жените са по-уязвими от студа сравнение с мъжете

Още от Да поговорим

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

По-приветливи, по-влиятелни

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

С какво е най-добре да рисуват децата

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Кога бебето започва да се усмихва

Бебе се радва на домашния любимец. Снимка: Getty

Как да запознаем кучето с бебето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Да поговорим

Кога бебето започва да се усмихва

Защо смехът е толкова важен признак на развитието

Роби Уилямс. Снимка: Getty

Заедно

Роби Уилямс на благотворителен мач със съпругата и децата си

Певецът откри спортното събитие Soccer Aid, пристигайки на стадиона със съпругата и дъщерите си