Знанията имат срок на годност

Колкото и да е странно, за съжаление това е факт

25 октомври 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Днес не е за вярване, но във времената между 30-те и 50-те години на миналия век лекарите са препоръчвали пушенето. Хората, които са смятали, че цигарите са полезни, не са били глупави. Те просто са следвали тенденциите на времето.

Голяма част от това, в което вярваме днес, ще се счита за грешно след 50 години. Описаната по-долу концепция ще ви помогне да поддържате отворен ума си, за да можете да учите през целия си живот.

Период на полуразпад на знанието

Периодът на полуразпад е времето, необходимо, за да се намали наполовина определено количество от нещо. Нобеловият лауреат Ърнест Ръдърфорд открива тази концепция в работата си по изследване на радиоактивността, но тя се отнася и за ежедневието.

Биологичният период на полуразпад на кофеина е около 6 часа. Така че, ако изпиете чаша кафе с 200 mg кофеин в 6 часа сутринта, все още ще имате 100 mg кофеин в тялото си до обяд. Шест часа по -късно 50 mg ще бъдат в кръвта (поради което учените препоръчват да не се пие кафе след обяд).

Периодът за полуразпад на знанието работи по подобен начин: той отмерва времето, през което половината от дадени знания в една област остаряват или станат невалидни.

Знанието не е постоянно

Голяма част от това, което смятаме за вярно днес, ще изчезне в рамките на десет години. „Ние се смеем на хора, които все още използват Windows 95, но все още се придържат към мненията, формирани през 1995 г.“, казва професорът по организационна психология Адам Грант. Повечето хора пренебрегват този факт. Философът Бертран Ръсел пише преди почти век: „Проблемът с този свят е, че глупаците са твърде уверени, а умните хора са пълни със съмнения“.

Способността да промените решението си, след като сте получили доказателства за обратното, е едно от най -ценните умения на 21 -ви век. Психологът и изследовател Адам Грант е посветил цяла книга на умението за преосмисляне. „Целта на обучението не е да потвърди вашите убеждения, а да ги развие“, е едно от запомнящите се послания в тази книга.

Ако носителката на наградата Пулицър Катрин Шулц беше прочела това изявление, тя би се съгласила. В книгата си Being Wrong тя пише: „Това е ключов момент в научната революция: напредъкът на знанието зависи от факта, че съществуващите теории се сриват пред новите идеи и открития. В този модел на прогрес грешките не ни отдалечават от истината. Напротив, те постепенно ни тласкат към нея“.

Всички ваши знания имат срок на годност. Но няма нужда да се страхувате от тези промени - така се учите и напредвате.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа

Слънце

30 ноември 2021 г.