Защо бебетата стискат юмруци

Този рефлекс се забелязва още през първите седмици след раждането

19 Септември 2023 г.
Защо бебетата стискат юмруци

Стискането на юмрук или пръста на мама е част от израстването на бебето.

Снимка: Shutterstock

Вероятно ви е правило впечатление, как новородените бебета стискат своите юмручета. Питали ли сте се каква е причината? Всъщност свиването на юмрук е нормална реакция на бебето и едно от няколкото движения, които спомагат за развитието на бъдещите му фини двигателни умения.

Ето какво още е добре да знаете за този естествен рефлекс и за други често срещани бебешки реакции, които може да забележите.

Новородените стискат юмруци инстинктивно

Снимка: Shutterstock

Какви прояви може да очаквате от новороденото

Докато бебето ви се учи да се адаптира към новата си среда след раждането, може да се учудите (и дори да се стреснете) от това как то се движи или пък какви звуци издава. Но имайте предвид, че новорденото преживява огромна промяна. Все пак външният свят се различава от тъмната и уютна утроба, така че с появата му физическите му реакции са съвсем в нормата.

Един от рефлексите е, вече споменатото, силно стиснато юмруче или юмруци. Това примитивно движение се нарича още „палмарен захват“ и може да го предизвикате, като нежно погалите с пръст отворената длан на бебето. Ще видите как то веднага ще свие юмрук в отговор.

Други естествени реакции са:

Рязко отваряне на устата

Този важен рефлекс помага на бебето да намери зърното при кърмене и започва още с раждането. Можете да го видите в действие, като докоснете бузата на бебето, за да го накарате да обърне главата си към гърдата или шишето.

Смучене

Още преди бебето да се роди, то се упражнява да суче. Този инстинкт да смуче всичко, което е поставено в устата му, е умение, което вие и вашето бебе ще усъвършенствате по време на многобройните хранения през първите седмици.

Рефлекс на Моро

Наричан още реакция на уплаха, този рефлекс се появява още при раждането и кара бебето да размахва ръцете си с внезапно движение, когато е изненадано от ярка светлина, силен шум или дори усещане за падане.

Тоничен рефлекс на врата

Този рефлекс е малко забавен. При тази „фехтовална“ поза при раждането главата на бебето се обръща на една страна, а след това ръката на същата страна се изправя, докато другата се огъва, сякаш държи меч и се съревновава.

Защо бебетата могат да стискат юмруци

Стиснатите юмруци са неврологична реакция, която се появява, когато нервната система на бебето продължава да се развива.

Силно стиснатите юмруци, както и сгънатите лакти, ръце и крака, също са свързани с навика му изграден в майчината утроба, когато е било сгънато в плътна фетална топка. И гладните бебета стискат юмруци, а ако малкото има колики, ще забележите същото движение.

Ако подадете пръста си на бебето, то веднага ще свие ръчичка около него.

Снимка: Shutterstock

Как да накарате бебето да отпусне стиснатите си ръце

Обикновено не е необходимо да карате бебето да отпусне стиснатите си ръце, защото този рефлекс изчезва по естествен начин около пет-шестмесечна възраст. Ако бебето стиска юмруци поради стрес или колики, опитайте да го успокоите с малко пеене или гушкане. И, разбира се, ако е време за хранене, предложете гърдата или шишето. Веднага щом започнете, трябва да видите как ръцете му се отварят и отпускат.

Можете да експериментирате с „палмарния захват“, като поставите пръст в ръката на бебето и го наблюдавате как се затваря. Ще се изненадате колко силен е захватът му. Подобно движение извършват и бебешките крачета (нарича се „плантарен захват“). Погалете ходилото и наблюдавайте как малките пръстчета се свиват.

Трябва ли изобщо да се притеснявате, когато бебето стиска юмруци

Нормално е от време на време да се притеснявате за развитието на бебето си или да сравнявате напредъка му с другите бебета в семейството и приятелския кръг. Но не забравяйте, че при редовните прегледи на бебето лекарят проверява всеки рефлекс, за да се увери, че всеки от тях реагира правилно.

Но ако определен рефлекс, например стиснатите юмруци, се задържа по-дълго от нормалното, това може да е сигнал за проблем с нервната система на детето. В редки случаи преувеличените рефлекси могат да сочат за церебрална парализа или хипертония, която представлява скован мускулен тонус. Винаги можете се консултирате с педиатъра на вашето бебе, ако се притеснявате от нещо.

Елена Николова по материали от Babycenter

Още от Да поговорим

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите