Защо бебето плаче

Вижте какво се опитва да ви каже вашето мъниче по този начин

22 Февруари 2024 г.
Защо бебето плаче

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Съвсем естествено е едно бебе да плаче. За всяка млада майка обаче е трудно първоначално да дешифрира, какво има предвид то със сълзите си. Това определено отнема време, но след като научите каква е причината, ще станете доста по-умели в успокояването.

Ето какви са различните значения на плача от първия до осемнадесетия месец:

В началото плачът е начинът, по който бебето иска да ви каже, че има проблем.

Снимка: Shutterstock

От 0 до 3 месеца

Плачът е единствения метод на новороденото, чрез който то ще ви сигнализира, че нещо не е наред. Обичайно най-малките реват поради глад, сънливост, мокър или мръсен памперс, прекалено горещо или прекалено студено. Но според експерти причината може да се окаже и в адаптацията към реалния свят, която понякога е трудна.

През първите няколко месеца 43% от бебетата плачат до два часа на ден, 29% повишават глас до три часа, а други 14% плачат до четири часа, показват британски изследвания. Друга основателна причина за сълзите на вашето мъниче може да са коликите. Ако иначе здраво бебе отговаря на правилото на трите: повече от три часа плач на ден, три дни в седмицата, в продължение на повече от три седмици, то най-вероятно има колики.

Как да се справите:

Преминете през списъка с възможности, за да се опитате да откриете проблема и да го разрешите. С времето ще станете по-добри в разпознаването на сигналите на вашето дете. Може дори да предвидите кога трябва да яде, да се наспи или да му бъде сменена пелената преди първото хленчене. Когато причината не е ясна, преминете към повиване, държане на бебето настрани или по корем, люлеене (или поклащане) в ръцете ви, издаване на шумолящи звуци в ухото му или предлагане на нещо за смучене, например гърда, биберон или вашия пръст. Не се тревожете, това няма да го разглези, а напротив – ще му бъде от полза. Ако ревът на новороденото ви се струва необичаен, проверете дали няма температура и след това се свържете с педиатъра му.

От 3 до 6 месеца

Докато при новородените бебета плачът е по-скоро инстинктивен, при по-големите той вече е доста по-осъзнат. Сълзите му се превръщат в признак на разочарование, когато нещо не се получава, както трябва да стане. На този етап връзката с вас (и с другите у дома) става още по-ключова и вие сте много по-стимулиращи от всяка играчка. Бебето обикновено предпочита вашето лице пред непознато и реагира по-лесно на вашата усмивка, отколкото на усмивката на друг човек. Това може да означава, че е по-склонно да изисква присъствието ви, дори и през нощта. Факт, който вероятно много ще ви зарадва, е, че през този период плачът обикновено намалява драстично, особено при бебета, които са имали колики.

Как да се справите:

Хубаво е да прекарвате повече време с вашето мъниче лице в лице и да „общувате“ помежду си. Ако то плаче през нощта, опитайте се да не го вдигате. Вместо това отидете при него и пробвайте да го приспите отново с ласка . По този начин то ще знае, че сте до него, но ще се научи да се успокоява и само.

От 6 до 9 месеца

През тези месеци детето вече използва ръцете си, за да борави с играчките, седи самостоятелно и евентуално се придвижва пълзейки. Когато бебетата  в този период не получават достатъчно време за игра или се разстройват от ограниченията, те могат да плачат често, за да ви накарат да ги разберете. По-големите бебета вече доста добре различават познатото от непознатото и това също може да провокира раздразнение у тях. А и все пак да не забравяме зъбите, които поникват през този период и причиняват дискомфорт.

Как да се справите:

Разсейвайте детето си. Преместването на фокуса върши чудеса на този етап, тъй като бебето може да не осъзнае, че забраненият предмет, например кухненски нож, съществува, когато е извън полезрението му. Когато имате посетители, посрещнете ги топло, дори с голяма прегръдка, за да знае бебето, че е в безопасност. Що се отнася до възпалените венци, облекчете болката с мокра кърпа, охладена в хладилника, играчки за никнене на зъбки или някакво успокояващо лекарство, което вашият лекар ви е препоръчал.

От 9 до 12 месеца

След всички тези месеци вече сте професионалисти в разпознаването на това дали хлипането на бебето означава храна или успокояваща прегръдка. Но тогава се появява и нова причина – настроението. Детето ви може би ще започне да усеща, когато вашата емоционалност е променена. Когато се усмихвате и то се усмихва. Но когато сте уплашени или ядосани, то може да се почувства потиснато и да се разплаче. Освен това в тази възраст децата започват да придобиват дози независимост Без думи естествено, бебето ще посочи или ще се придвижи към даден обект , надявайки се, че ще го разберете. Ако това не се случи, вероятно ще последва рев. Смяната на памперси също може да се окаже проблем, тъй като децата в този етап стават доста активни.

Как да се справите:

Ако малчуганът ви изглежда реагира на вашето лошо настроение, поемете няколко пъти дълбоко въздух и се опитайте да започнете отначало. Ако научите детето си на някакви знаци, с които да показва, какво желае, може да избегнете излишното хленчене. При трудна смяна на пелените, дайте на бебето си играчка, с която да привлечете вниманието му за кратко.

След навършване на 1 годинка, децата се превръщат в изследователи.

Снимка: Shutterstock

От 12 до 18 месеца

На тази възраст децата искат да изследват всичко, постоянно са в движение и не приемат добре ограниченията. Растежът на мозъка и тялото на бебето изпреварва способността му да говори - изоставане, което може да доведе до сривове. Бебетата не само са недоволни, че им поставяте граници, но също така се притесняват, че физически не могат да правят всичко, което искат. Друг фактор е преумората, породена отново от по-активния нов живот на детето. Тя може да го направи доста по-раздразнително.

Как да се справите:

За да намалите броя на случаите, в които казвате „не“, превърнете дома си в сигурно убежище. Премахнете острите предмети и опасностите от задушаване, закрепете лавиците с книги и другите мебели към стената и поставете ключалки на шкафовете и чекмеджетата на нивото на бебето. Ако закопчаването в седалката на колата предизвиква писъци, превърнете я в по-приветливо място с книжки или играчки. Придържайте се към графика за дрямка, доколкото можете, дори и да се налага да съкратите времето му за игра с някой връстник.

Елена Николова по материали от Parents

Да поговорим

Кога бебето се нуждае спешно от вашето внимание

Да поговорим

Детето плаче: 10 фрази, които ще ви помогнат да го утешите

Още от Да поговорим

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои