Завой и пак напред - кариерната промяна в 5 стъпки

Направете това, ако усещате, че сте в застой или изпитвате неудовлетворение

31 Юли 2023 г.
Завой и пак напред - кариерната промяна в 5 стъпки

Понякога е нужна съвсем малка промяна. Снимка: Shutterstock

Промяната на кариерата се превърна във все по-популярна тенденция през последните няколко години, като много професионалисти се стремят да поставят изцяло ново начало на кариерата си.

Има няколко ключови причини за това, като сред водещите са продължаващата икономическа несигурност, рекордният стрес на работното място и бърнаут епидемията. Нещо повече, новите технологии като изкуствения интелект, внасят огромни промени в работната среда.

Ако сте установили, че се чувствате неудовлетворени, стресирани или загрижени за бъдещата сигурност на вашата позиция, може би е време да направите промяна.

Въпреки това, промяната на кариерата ви може да бъде обезсърчаваща перспектива, особено ако сте били на тази позиция или в тази индустрия от дълго време. Добрата новина е, че има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате успешно прехода и да процъфтявате в новата област, към която сте се насочили, каквато и да е тя.

Направете кариерна самооценка

Кариерната самооценка е свързана със събиране на информация за вас самите и анализ на това кой сте и какво сте постигнали, за да можете да вземате информирани решения за кариерата си. Този процес трябва да ви помогне да идентифицирате вашите мотивации, интереси, ценности и приоритети в дадена работа. Така ще можете по-лесно да прецените кои други кариери биха ви подхождали.

Има онлайн платформи, които предлагат подобни оценки, като е може да потърсите и съвет от кариерни консултанти, семейство, приятели или други професионалисти, на които имате доверие.

Идентифицирайте умения, които можете да пренесете в новата работа

Преносимите умения, както подсказва името, могат лесно да се прехвърлят от една работа на друга. Те обикновено са меки умения, като комуникация, организация, лидерство и т.н. Те обаче могат да бъдат и твърди умения, като анализ на данни, владеене на чужд език или способност за използване на популярни платформи като Zoom, Microsoft Teams и Google Docs .

Работодателите обикновено разглеждат само автобиографии, които съдържат поне 50% от уменията, които се изискват в конкретната обява. Така че, когато мислите за основен ремонт на кариерата, една от най-плашещите перспективи е да започнете от дъното и да трябва да овладеете много нови умения. Но ако отделите време, за да идентифицирате преносимите умения, бързо ще видите колко сте талантливи и ще намерите роли, които съответстват на съществуващия ви набор от умения и ще привлекат вниманието на специалистите по подбор на служители.

Продължавайте да учите

Дори когато сте на върха на способностите си като главен изпълнителен директор или старши мениджър, никога не трябва да спирате да учите и да растете. Това е още по-важно, когато искате да промените кариерата си.

Започването на ново начинание може да бъде стресиращо, но е важно да намерите възможности за учене и ново обучение. Това може да стане чрез онлайн курсове, наблюдение или обучение на работното място – всичко, което ви помага да подобрите знанията си, да научите нови умения и да се чувствате уверени и развълнувани за бъдещето си.

Подходете стратегически към мрежата си от контакти

Хората прекарват цялата си кариера в изграждането на професионална мрежа от контакти, която могат да използват за съвети, менторство, информация, възможности за работа и много повече. Но какво се случва с тази мрежа, когато смените кариерата си? Става ли тя изведнъж безполезна и трябва ли да започнете от нулата в изграждането на нова такава?

За щастие вашата упорита работа няма да отиде напразно. Ако подходите стратегически, можете да продължите да разширявате съществуващата си мрежа, оформяйки я така, че да отразява новата ви кариера.

Започнете, като говорите с доверени членове на текущата ви мрежа и ги информирате за плановете си да направите кариерна промяна. Те може да успеят да ви свържат с други, които вече са в индустрията. Трябва също така да посещавате професионални събития и да говорите с възможно най-много хора, за да навлезете в новите среди.

Задайте си нови цели

И накрая, докато вървите към нова кариера, трябва да си поставите и нови цели. Това ще ви държи фокусирани и мотивирани и ще ви помогне да бъде последователни в решенията си.

Например, може да си зададете срок за получаването на определен професионален сертификат или пък такъв за набиране на определен брой хора към мрежата ви от контакти. . Или можете да си поставите задачата да овладеете нова платформа или технология. Отделете малко време, за да помислите за целите си и се уверете, че те са конкретни, измерими, постижими, реалистични и навременни.

Мениджър Нюз

Още от Да поговорим

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Детето изпитва тревожност и тъга

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Този тип отношения подкопават доверието на другия.

Снимка: Shutterstock

Негинг – подлата тенденция за запознанства

Полезно е да научите детето да проявява щедрост.

Снимка: Shutterstock

4 начина да научите детето на щедрост

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото