На каква възраст детето може да се храни само

Това е едно от първите големи постижения и стъпка към неговата самостоятелност

Снимка: Shutterstock

Самостоятелното хранене е важна стъпка от растежа на детето. Но то е важно и за родителите, тъй като им позволява да преминат вече към „по-нормални“ ястия. На каква възраст обаче се стига до това?

По правило детето трябва да се е научило да се храни само преди да тръгне на детска градина или около 3-годишна възраст. Под самостоятелност се има предвид: да може да пие от чаша и да използва вилица или лъжица. Използването на нож и координацията с него е за по-късен етап.

Ето какво би трябвало да усвои като умения детето според възрастта си.

Снимка: Shutterstock

Между 6 и 12 месеца: Започва да проявява интерес към храната

След шестия месец, когато бебето се научи да седи само, стартира и въвеждането на първите твърди храни. На този етап то проявява интерес към храната и обича да я доближава до устата си. Все още обаче не е в състояние да се храни само. Това е по-скоро начин за опознаване на света.

Първият прибор за хранене, с който детето се среща в тази възраст е чаената лъжичка. Като в началото тя е по-малка от обичайното, от мек материал – силикон най-често, и безопасна.

В този период може да му давате да си играе с лъжичката за кратко – под ваш контрол, за да свикне да я държи в ръка. Но не и да се храни само.

След навършване на 1 година: Тренира своята самостоятелност

След първите 12 месеца бебето вече трябва да умее да държи в ръка лъжица и дори вилица. Когато децата са малки е добре вилицата да бъде не с остри зъбци, а със заоблени, за да не се нарани малкото.

В този етап от живота то вече ще проявява сериозно желание да бъде самостоятелно. И храненето е една от тези стъпки. Храната в чинията за него е истинска атракция. То ще има желание да я пипне с ръце, да я пробва, да опита да използва лъжицата или вилицата. Със сигурност ще се омаже до ушите, а част от храната ще бъде по масата, пода, дори и по стените, ако има такива наблизо.

Няма как да избягате от това. Но и не бива да допускате то да цапа ентусиазирано. И не заради пораженията, а защото детето трябва да знае, че храната не е игра. Това е първото и най-важно послание, което то трябва да научи. Не се притеснявайте, когато използва и ръцете си – така тренира тактилните усещания, затова не е грешка.

След 2 години: Умее да държи чаша с една ръка и вече не се цапа

След втория рожден ден детето трябва да може да държи чашата с една ръка, без да се полива, и да изяде по-голямата част от ястието само, без да цапа. Ако в този период потърси помощ за храната, то не е поради неспособност, а е по-скоро прищявка. Причината е, че детето все още има нужда да бъде поглезено, особено вечер, когато е уморено, не е виждало цял ден мама и татко. То просто има нужда от малко повече внимание.

Важно е да прецените правилно ситуацията. Добре е да го прегърнете в такава ситуация, но бъдете търпеливи и не бързайте да го нахраните, за да приключи по-бързо. Оставете го само да се справи, а вие просто го гушкайте през това време. Това е част от израстването и няма как да не преминете и през такъв период. Търпението е вашето спасение.

Снимка: Shutterstock

След 3 години: Първи опити с нож и вилица

Това е периодът на пълната независимост. Детето вече знае как да се храни с лъжица и вилица, може да седи правилно на масата и да не си играе с храната. На този етап е възможно и въвеждането на ножа, като този за децата е задължително със заоблен връх. Рано е детето да пробва да си отреже с него парченце от месото. По-добре първите опити да са с по-меки храни – като омлет или сирене.

Истинският нож може да се използва едва, когато навърши 6-7 години. Тогава вече ще започнат опитите да си отреже с него и месо.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа