Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите

Снимка: Shutterstock

Масата е мястото, където се храним, тя събира семейството също така за разговор и споделяне. Детето, колкото и да е малко, трябва да бъде с вас в тези моменти, а не да се храни отделно. Това му създава трайни навици, които ще са му от полза в бъдеще.

Точно това е и причината, столчето за хранене да се превърне не просто във важен, а в почти задължителен аксесоар, когато детето е малко. То не е глезотия, а наистина полезно приспособление.

Как обаче да направите най-правилен избор и с какво да се съобразите, когато купувате столче? Ето най-важното, което трябва да знаете.

Кога да купите столче за хранене

Точната възраст е, когато децата могат да седят самостоятелно и започват да се отбиват, което ще рече около 6-месечна възраст. Преди тази дата те обикновено не се нуждаят от висок стол, освен ако не искате да създадете място на масата за вашето мъниче заедно с цялото семейство.

В този случай най-доброто решение е да си купите полегнал стол за хранене, тъй като малките си почиват по гръб и това им позволява да спят удобно в него.

Характеристики на добрите столчета

Добрият стол за хранене трябва да отговаря на следните характеристики:

- Да бъде безопасен. Независимо от модела, който сте избрали, уверете се, че той има всички гаранции за безопасност. Например, ако става дума за класическо столче за хранене, то трябва да има широко отваряне на краката, за да се осигури стабилност, докато седалките, които се прикрепват към масата, трябва да имат абсолютно здрава система за захващане. Предпазните колани и презрамките са задължителни, тъй като осигуряват безопасност на детето и спокойствие на родителите (въпреки, че детето никога не трябва да се оставя в стаята само на високия стол). Столът и подносът не трябва да имат остри ръбове, а материалите, от които са изработени, да са безопасни и качествени. Освен, ако не е стол, който сте оставили при баба и дядо за гостуванията там, не пестете от качеството на продукта. Качеството често върви ръка за ръка с безопасността на конструкцията и използваните материали.

- Да бъде удобен. Меките части - както седалката, така и колана, трябва да са удобни и меки, за предпочитане от дишаща материя. Седалката трябва да е наклонена, да може да се регулира на височина и без коварни пролуки, в които храната да заседне. Някои високи столове са оборудвани с държачи за чаши и регулируеми/подвижни стъпала за крачета.

- Да бъде практичeн. Доброто столче за хранене трябва лесно да се отваря и затваря, а също така и практично да се пренася или прибира. За да се осигури това, някои модели имат наистина чудесна система за сгъване.

- Да се почиства лесно. Тъй като столът за хранене се замърсява много лесно и почти постоянно, добре е всички негови части да могат да се почистват и измиват бързо и лесно. Най-лесно става това, ако те могат да се свалят от конструкцията.

По материали от Periodo fertile

Коментари
Последни видеа