Помощ, детето е злоядо

7 съвета за стимулиране на апетита на малчугани, които не желаят да се хранят

Снимка: Shutterstock

Вашето дете не яде. Отказва всяко ястие, което опитате да му предложите. Или пък има 1-2 любими неща, които вече ви е омръзнало да приготвяте.

Ако всичко това е част от ежедневието ви и водите постоянна битка, за да се нахрани детето, значи имате нужда от съвсем малко помощ.

В една определена възраст е напълно възможно детето внезапно да започне да отхвърля всичко за ядене, което му предложите. Това е нормален етап от неговия растеж, уточняват специалистите. Проблемът е, ако това отхвърляне стане „хронично“ и малчуганът се превърне в типично злоядо дете.

Има обаче начини да преодолеете деликатно тази фаза и да постигнете успех в храненето на малкото. Ето 7 стратегии от експертите на клиника Mayo, които наистина ще ви бъдат много полезни точно в такива моменти.

Снимка: Shutterstock

Уважавайте рутината

Това е от съществено значение за децата, точно както режима за лягане вечер. Наличието на фиксирани точки за хранене през целия ден е наистина полезно за малките - и физически, и психически. Но е добре да се съобразите и с ритъма на конкретното дете, тъй като рутината може да бъде строго индивидуална, а не подчиняваща се на някакви общовалидни правила. Само така може да се надявате, че ще постигнете успех.

Ако например детето не обича да се храни точно на обяд, но пък след това изяжда две големи следобедни закуски с полезна за него храна, няма нищо страшно. Явно това е неговата рутина. Други пък предпочитат да пропуснат вечерята.

Важното е да откриете точната рутина за своето дете. И разбира се, винаги да предлагате здравословни закуски или ястия.

Избягвайте да приготвяте храна специално за малчугана

Понякога е по-лесно да се поддадете на желанието да задоволите детето и да приготвите храна специално за него. Иначе придирчивият малчуган отказва да хапне каквото и да било.

Но това не е правилно, защото така го учите да се налага, което постепенно ще се прехвърли и над останалите неща, които прави. По-добрата стратегия е да се съпротивлявате. Децата трябва да се научат да консумират това, което им е поднесено. Постепенно, след като видят, че не им угаждате, те ще се откажат от порочния модел на искането.

Направете храненето по-забавно

Децата са деца и понякога играта по време на хранене е добра и спасителна идея. Когато не харесват дадена храна, просто опитайте да я направите по-забавна. Развихрете фантазията си и превърнете съдържанието на чиниите в нещо приказно и интересно, което да привлече погледа и спечели вниманието на малкото.

Уважавайте апетита му

Ако детето не е гладно, нека не го насилвайте. И обратното – когато е наистина гладно, не му отказвайте храна. При придирчивите и откровено злояди деца това би направило храненето тревожен процес и би задълбочило проблема.

В такава ситуация може да прибегнете до различни полезни варианти: разделяне на храната на по-малки порции, избягване на междинните леки закуски и т.н. Важното е да уважавате и се съобразявате и с апетита на детето.

Бъдете търпеливи с новите храни

Новите вкусове никога не са лесни за възприемане, дори и за възрастните. Затова не бързайте с тях, а ги предлагайте бавно, търпеливо, в комбинация с продукти, за които сте сигурни, че детето няма да откаже.

След като то свикне с тях, може да му поднесете и цяла порция от новата храна. Полезно е и да му разкажете за този плод, зеленчук или месо – как изглежда в природата, как се отглежда и т.н., което също ще провокира интереса му.

Снимка: Shutterstock

Пазарувайте заедно

Ако детето ви помоли и иска да ви придружи, докато пазарувате хранителни продукти, не му отказвайте. Това е много полезно занимание за него, защото така ще участва активно в приготвянето на храната.

В магазина може да го помолите да избере най-узрелите плодове и зеленчуци, като му обясните по какъв начин да ги разпознае сред останалите. А у дома детето би могло да ви помогне като ги измие и подготви за следващия етап от готвенето. И дори се включи в някои кулинарни дейности.

Дайте пример

Както винаги, примерът винаги е от първостепенно значение. Покажете на децата, че се храните разнообразно, цените различните вкусове и най-вече избирате здравословни продукти. Доказано е, че децата, които имат такъв пример пред себе си от своите родители, след това много по-рядко придобиват вредни хранителни навици.

По материали от Mamma pret a porter

Коментари
Последни видеа