Предлагаме ви стъпка по стъпка лесен вариант, в който може да включите дори и по-малките деца
Снимка: Shutterstock
Медените коледни къщички са не само красива украса, но и нещо, което след това може да се изяде. Някои се правят наистина трудно и са толкова съвършени, че изискват точна ръка като на художник и голямо майсторство.
Но има и много лесни варианти, които спокойно може да направите, дори да не притежавате много опит. А най-хубавото е, че може да включите и децата.
За тях това ще се превърне чудесна и много забавна игра. Ще имат възможност да участват в създаването на уникална украса за дома (все пак две съвършено еднакви къщички няма).
И не на последно място по важност, макар и последно като действие – стават за ядене и са много вкусни.
Предлагаме ви стъпка по стъпка как да си направите такава къщичка.
Внимание!
Когато избирате рецепта за медено тесто, имайте предвид, че класическите варианти за пухкави меденки не са подходящи за къщичка, тъй като набухвателите ще деформират частите при печенето.
Затова изберете вариант за тесто без набухватели. А ако му добавите и щедро джинджифил на прах, уханието ще бъде съвършено.
Снимка: Shutterstock
Стъпка 1
Ако не разполагате с готови метални формички за такава къщичка, направете си сами от по-плътен картон. Внимавайте само с размерите, защото трябва всичко да пасва.
Това е работа за родителите или по-големите деца, които могат с линийка да разчертаят нужните части.
Снимка: Shutterstock
Стъпка 2
Разточете тестото върху набрашнена повърхност, за да не залепва, с дебелина около 2-3 мм. Сложете върху него частите и с нож очертайте контура.
След това ги пренесете много внимателно с шпатула в тава върху хартия. По принцип медено тесто се пече на около 170 градуса до леко потъмняване на крайчетата, не повече, защото лесно прегаря.
След като го извадите, веднага изрежете прозорчета и врата, защото докато е топло, се прави лесно, след това лесно се чупи.
Снимка: Shutterstock
Стъпка 3
След като тестото се охлади напълно, с тънка четка за рисуване и белтъчна глазура, украсете всяка част.
Ето тук вече децата могат да се включат с пълна сила. След като глазурата засъхне леко, може да добавят по желание и шарени бонбони. Не по-рано, за да не се разтопят при допира с течността, но и не много късно, за да могат да залепнат хубаво.
Изрисуваните части се оставят да засъхнат напълно – може и цяла нощ, за да е най-сигурно.
Снимка: Shutterstock
Стъпка 4
Сглобете къщичката, като за залепване използвате белтъчна глазура – по-лесно е от карамел.
А и не се налага да бързате, защото глазурата не засъхва толкова скоростно като карамела и няма опасност да се изгорите, тъй като не е гореща.
Снимка: Shutterstock
Стъпка 5
И няколко хитрини, които ще направят къщичката по-ефектна.
За да прикриете местата, където стените са слепени, може да залепите (отново с помощта на глазура) канелени пръчки или малки захарни бастунчета.
На финала поръсете обилно с пудра захар през ситно сито, за да се получи красивия заснежен ефект.
Финален съвет. Меденото тесто без набухвател обикновено е по-твърдо и има нужда от време да омекне. Когато решите да изядете вашата къщичка, просто я начупете на отделните й части и ги приберете в кутия заедно с един резен ябълка. На сутринта вече ще са омекнали.
Соня Димова
Ако лютото е в умерени количества и няма противопоказания, не представлява проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари