Науката: детето не променя поведението си, защото е яло сладко

Ето какво казват специалистите по този въпрос

07 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Някои родители със сигурност ще възразят. Те са убедени, че детето им става хиперактивно и неконтролируемо, когато погълне един сладолед, вафла или шоколадови бонбони.

Изведнъж започват да обвиняват кулинарните изкушения за невъздържаното и необуздано поведение на детето си и се заричат, че другия път няма да му дават да яде сладко. Ама това никога не става.

А какво казват учените

Ще се изненадате да разберете обаче, че според изследователите няма такова понятие като „превъзбудено заради захарта“. Всъщност не съществуват никакви доказателства, че захарта прави детето хиперактивно – просто сме толкова свикнали да мислим по този начин, че имаме навика да обвиняваме сладкото заради промяната в поведението на детето. По-лесно е да смятаме, че е виновна захарта дори когато детето не е погълнало такава.

Захарта не влияе на поведението на децата, категоричен е д-р Марк Уолрайх (Mark Wolraich), началник на Здравния научен център за поведенческа педиатрия към Университета на Оклахома, който изследва ефекта на захарта върху деца още през далечните 90-те години.

Резултатите са категорични

Според проучване от 1994, публикувано в Journal of Abnormal Child Psychology, в което взимат участие 35 деца на възраст от 5 до 7, майките лесно могат да бъдат заблудени. На тези деца е дадена напитка, съдържаща изкуствен подсладител, наречен аспартам, който не е от захар, а от аминокиселини. На половината от майките е казано, че децата им са консумирали захар. Когато изследователите подканят майките да дадат оценка за поведението на своите деца. Жените, на които са казали, че на децата им е дадена захар, са ги определили като по-хиперактивни. Ето как плацебо ефектът се оказва по-мощен от действителността.

Провеждат се и допълнителни проучвания, които се комбинират в едно общо от 1995 г. В него изследователите статистически анализират резултатите от проведените до момента експерименти и стигат до заключението, че захарта определено не влияе на поведението на децата.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Слънце

30 ноември 2021 г.