По кое време на деня е най-добре да ядем любимите храни

Картофите и тъмния шоколад са изключително полезни за закуска

Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че това, което ядем, има голямо влияние върху нашето физическо и психично здраве. Но знаете ли, че има значение и кога ядем? И по-точно – кога какво ядем. Научните изследвания показват, че определени храни носят най-много ползи за здравето, когато се консумират в определено време на деня.

Bright Side описва част от най-важните правила, които помагат да се ориентираме кога храните са най-полезни.

Тъмен шоколад

Сутрин със закуската. Няколко парченца тъмен шоколад сутрин снабдяват организма с антиоксиданти, които забавят стареенето и са предпазват сърдечно-съдовата система.

Не за следобедна закуска. Ако ядете  повече от 25 тъмен шоколад на ден, тялото ви превръща остатъка в мастни депа.

Месо

На обяд. Месото е отличен източник на желязо, което помага жизненоважния кислород да достигне до клетките, органите и системите. Когато те са добре снабдени с кислород, имунната система функционира добре и умората намалява.

Не на вечеря. Месото се разгражда бавно – до 5 часа след ядене. Яденето на месо преди лягане натоварва храносмилателната система.

Ядки

На обяд. Шепа сурови ядки на обяд снабдява организма с така необходимите омега-3 мастни киселини. Те поддържат кръвоносните съдове във форма, регулират кръвното налягане и подобряват работата на мозъка.

Не на вечеря. Ядките са богати на мазнини и съответно калории, което лесно може да доведе до натрупване на килограми.

Портокали

За следобедна закуска. Портокалите подобряват функциите на храносмилателната система, имат цялостен тонизиращ ефект върху тялото и ускоряват метаболизма.

Не рано сутрин. Портокалите на гладен стомах веднага след събуждане могат да доведат до алергични реакции и да раздразнят стомаха, което увеличава риска от гастрит.

Паста

Закуска и обяд. Макаронените изделия са богати на фибри, които помагат за прочистването на токсините от тялото. Те е с нисък гликемичен индекс (40), което намалява риска от диабет тип 2.

Не на вечеря. Често сервирани с месо, макаронените ястия са висококалорични. За вечеря е по-добре да се консумират нискокалорични ястия, които са богати на хранителни вещества. (Например зеленчуци.)

Тиквички

На вечеря. Тиквичките са отличен източник на фибри, които прочитват чревния тракт, дори на обяд да сте хапнали нещо по-тежко на крак.

Не на закуска. Сутрин организмът страда от обезводняване. Тиквичките имат диуретичен ефект, което може да допринесе за дехидратацията. (Същото важи за кафето).

Продължава на Обекти Бг

Коментари
Последни видеа